In memoriam: Božidar Ajredinović, majstor trube

Lokalne vesti - Četvrtak 25.02.2021 - 12:05

U Vranju je, u utorak, u 65. godini, preminuo čuveni trubač Božidar Ajredinović, osvajač brojnih nagrada Dragačevskog sabora u Guči.

Božidar Ajredinović FOTO: Z. Radulović/VranjeNET Božidar Ajredinović FOTO: Z. Radulović/VranjeNET
Božidar Ajredinović je muzikom počeo da se bavi još u ranom detinjstvu, rastući uz oca Vučka, takođe muzičara koji je jedno vreme bio član najčuvenijeg vranjskog trubačkog sastava, orkestra Bakije Bakića.
 
Ajredinovićevu karijeru obeležilo je rivalstvo upravo sa Bakijom Bakićem, koji je, nešto ranije počeo da pronosi slavu vransjke trube, najpre na festivalu u Guči, a potom i celom svetu.
 
Kasnije, sa svojim orkestrom čiji je član bio i njegov otac, Božidar je prvi trofej u Guči, Prvu trubu, osvojio 1973. godine, kao tek sedamnaestogodišnjak.
 
Nagradu publike "Zlatna truba" koju dodeljuju "Večernje novosti" i priznanje "Od zlata jabuka" za najizvornije muziciranje, njegov orkestar osvojio je 1981. godine, a naredne je Ajredinović osvojio još jednu titulu Prva truba.
 
Godine 1996. je za svoje muziciranje u Guči dobio i Majstorsko pismo, najveće priznanje koje jedan trubač u Srbiji može da dobije.
 
Prvu singl ploču je snimio sa osamnaest godina, a objavio je još tri albuma, uz učešće na brojnim kompilacijama.
 
Poslednjih dvadesetak godina, zbog zdravstvenih problema, svirao je samo povremeno, a orkestar je nasledio Božidarev sin Vučko, koji ime nosi po dedi.
 
Božidar Ajredinović je sahranjen u sredu, u krugu porodice, na Romskom groblju u Vranju.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: