');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Na Lajčakovom zidu KOSOVO JE SRBIJA i zbog toga dobija packe! Oglasio se i portparol EU

Specijalni izaslanik Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak dao je nedavno intervju za jedan portal, ali javnost nisu izburkale njegove reči već - mapa koja je u tom momentu bila iza njega.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Miroslav Lajčak mapa Foto: Twitter
Miroslav Lajčak mapa

Naime, na njoj je Srbija sa Kosovom, bez administrativne linije između, što je izazvalo negodovanje medija na Kosovu ali i nekih stranih stručnjaka. Na kraju je bio prinuđen da reaguje i smiri duhve i portparol službe za spoljne poslove EU Peter Stano.

Tako je portal "Ekonomija online" preneo da se ne zna da li je on intervju dao u svom kabinetu, ali da se na mapi ne vidi administrativna linija između centralne Srbije i Kosova, predviđena rezolucijom 1244.

Mapu je kritikovao i profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Forijan Bibier.

- Da, imati takvu mapu u kancelariji sa takvim opisom posla je veliki gaf - ocenio je on na tviteru.

Vatru je pokušao da ugasi portparol službe za spoljne poslove EU Peter Stano, koji se uključio u diskusiju na tviteru, što inače veoma retko radi.

- Tvrdnja o mapi je potpuno pogrešna i netačna. Ova zvanična EU mapa je potpuno na liniji sa pozicijom - statusno neutralnom. Preporučio bih svakome da se fokusiraju na stvarna pitanja koja će pomoći unapređenju dijaloga o normalizaciji, umesto što pokušavaju da prave lažne priče - napisao je Stano na tviteru.

Lajčak bi, inače, naredne nedelje trebalo da poseti Beograd i Prištinu.