Od danas SKUPLJE PUTARINE, evo ko će najviše osetiti POSKUPLJENJE

Lokalne vesti - Četvrtak 25.02.2021 - 11:02

Novi cenovnik za korišćenje auto-puteva u Srbiji počeo je da se primenjuje od danas.

Putevi Srbije Putevi Srbije" imaju pad prihoda od 16,6 odsto FOTO: D. Ristić/OK Radio
Povećanje cena putarine najviše će osetiti vozači kamiona, koji i inače najskuplje plaćaju prolaz auto-putevima, pa je i očekivano da se korekcija od 1,8 odsto najviše odrazi na ovu kategoriju vozila.
 
Vozači automobila će naknadu plaćati 10 do 30 dinara više u zavisnosti od deonice, dok će kamiondžije morati da izdvoje od 50 do 160 dinara više nego pre poskupljenja.
 
Vožnja od Beograda do Preševa za teretnjake će umesto 8.750 koštati 8.910 dinara i to je najznačajnija promena, pišu "Novosti"
 
I u kategoriji automobila najveća razlika je na deonici između Beograda i Preševa, gde će naknada umesto 1.460, biti 1.490 dinara
 
Vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak je u novembru prošle godine izjavio da će ovo preduzeće predložiti Vladi Srbije povećanje naknade za pet do šest odsto
 
Ministar saobraćaja Tomislav Momirović je, međutim, u januaru rekao da neće biti poskupljenja putarine u 2021. godini
 
I prethodnih dana je izjavljivao da gubitke "Puteva Srbije" ne mogu plaćati građani i privreda
 
Poskupljenje je, međutim, objašnjeno kao usklađivanje sa godišnjom inflacijom na osnovu Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.
 
- Usklađivanje cena putarina je u proseku 1,8 odsto i u skladu je sa rastom cena na malo - inflacijom - saopšteno je iz Vlade Srbije.
 
Programom poslovanja za 2020. godinu "Putevi" su predvideli prihod od putarine od 29,5 milijardi dinara, a naplaćeno je 25,3 milijarde dinara
 
Očekivali su rast od 13 odsto, a umesto njega, prihodi su zbog pandemije pali 16,6 odsto.
 
Srpskim koridorima prošle godine je prošlo oko osam miliona vozila manje nego 2019. i naplaćeno je 1,5 milijardi dinara manje od putarine što je pad od 16,6 odsto
 
Poslednji put je putarina poskupela u junu 2019. godine, kada su cene uvećane za 12 odsto, a pre toga su korigovane za 10 odsto u januaru 2017. godine.
OK Radio, Večernje novosti

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: