25. februar  2021. 09.22  →  11.59 | Izvor: Tanjug

Crna Gora: U Tuzima blokiran put, očekuje se dolazak Krivokapića i Abazovića

PODGORICA -

Policija je blokirala put od Podgorice ka Tuzima, što je stvorilo velike kolone vozila, a iz kabineta potpredednika vlade predsedniku te podgoričke opštine, koju naseljavaju većinom Albanci, Niku Đeljošaju upućen je poziv na dijalog. Nakon sednice vlade očekuje dolazak premijera Zdravka Krivokapića, potpredsednika vlade Dritana Abazović i ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, pišu Vijesti.

Ranije, građani podgoričke opštine Tuzi, u kojoj žive većinski Albanci, predvođeni predsednikom Nikom Đeljošajem blokirali su međunarodni put i poručili da se neće pomeriti dok ne dođu premijer Zdravko Krivokapić i potpredsednik vlade Dritan Abazović.

U Tuzima se nakon sednice vlade očekuje dolazak premijera Zdravka Krivokapića, potpredsednika vlade Dritana Abazović i ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, pišu Vijesti.

Portal podgoričkog dnevnika iz minuta u minut izveštava o događajima u toj najmlađoj podgoričkoj opštini, u kojoj žive uglavnom Albanci.

Predsednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj je rekao Vijestima da je telefonom razgovarao sa premijerom i da njegov dolazak očekuje oko 14 sati.

Reakcije stranaka na događaje u Tuzima su podeljene.

Političke partije podeljene

Protesti protiv epidemioloških mera Ministarstva zdravlja u Opštini Tuzi podelila je ionako već duboko podeljenu političku scenu u Crnoj Gori.

Predsednik te opštine Nik Đeljošaj tvrdi da je izvršna vlast merom zabrane rada ugostiteljskih objekata iz epidemioloških razloga u toj opštini imala nameru da ponizi njene građane.

"Imali su nameru da nas ponize, ali to ne može, to ovde ne prolazi", rekao je Đeljošaj za podgoričke Vijesti.

I dok se očekuje da u Tuzi dođe premijer, potpredsednik vlade i ministarka zdravlja, Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Jelena Borovinić Bojović, kao podrška Đeljošaju u toj opštini su se okupili lideri albanskih stranaka, predsednik Saveta Albanaca u Crnoj Gori i lokalni funkcioneri Albanci iz Ulcinja.

Političke partije vlasti i opozicije različito reaguju na protest u Tuzima i dok jedni pozivaju na smirivanje situacije, drugi podržavaju Đeljošaja, a neki pozivaju na njegovo procesuiranje.

Socijalistička narodna partija pozvala je na smirivanje situacije u Tuzima.

"Umesto potpaljivanja strasti i želje da se ostvare sitni politički poeni, smatramo da bi bilo razumnije i celishodnije da Nik Đeljošaj svojim primerom pokaže građanima Tuzi kako se poštuju Ustav, zakoni i mere nadležnih organa", saopšteno je iz te stranke, koja je deo vladajuće koalicije.

Iz SNP-a su poručili da Đeljošaj mora da shvati da su Tuzi deo Crne Gore i ponašati se u skladu sa tom činjenicom.

Poslanik albanske stranke u crnogorskom parlamentu Genci Nimanbegu je na strani Đeljošaja i Opštine Tuzi, ali smatra da situaciju treba rešiti dijalogm.

Upitan ko poziva na represivne mere, rekao je da je u pitanju predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić, prenele su podgoričke Vijesti.

Milačić je ranije pozvao je tužilaštvo da hitno procesuira predsednika opštine Tuzi Nika Đeljošaja.

"Ponašanje Đeljošaja čin je neodgovornog političara koji zarad uskih medijskih i drugih interesa krši niz zakona Crne Gore i potpiruje podele i to sa pozicije prvog čoveka jedne Opštine u Crnoj Gori, što ga čini nedostojnim te funkcije", rekao je Milačić i dodao da zakon mora biti jednak za sve, prenele su Vijesti.

Đeljošaj je nakon toga pozvao Milačića u Tuzi da i on pokuša da reši situaciju.

Predsednik Opštinskog odbora DPS Mila Đukanovića u Tuzima Mirza Pepić je ocenio da nove mere koje je vlada donela za opštinu Tuzi su, kako je naveo, "dokaz da ovu vladu ne vode nikakvi eksperti"

"Reč je o čisto političkom hiru i odluci kojom se žele disciplinovati građani opštine Tuzi. Građani Tuzi nisu protiv zdravstvenih mera, jer smo to dokazali u prvom talasu pandemije korona virusom, ali jesu protiv političkih koje su usmerene na slabljenje ekonomskih prilika u najmlađoj opštini u Crnoj Gori", naveo je.

Pepić kaže da je "ovo ujedno pokazuje i odnos nove apostolske vlade prema opštini u kojoj većinu stanovništva čine manjinski narodi, pa ova politička odluka ima i posebnu konotaciju.

"Mi nećemo ćutati, već ćemo se suprostaviti svim zakonom propisanim sredstvima, ovoj odluci, kao i svakoj političkoj odluci kojom se tendenciozno nanosi šteta građanima bilo koje opštine u našoj Crnoj Gori", naveo je Pepić.

Opoziciona SD bivšeg predsednika parlamenta Ivana Brajovića takođe je podržala predsednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja.

Ta stranka u nastojanjima Đeljošaja ne vidi ništa drugo do, kako kažu, potrebu da se zaštite stanovnici opštine Tuzi koja je u "zelenom", a ipak je podvrgnuta rigoroznim merama, kazao je Samir Adžović, predsednik Opštinskog odbora SD-a u Tuzima.

Adžović smatra da se ta opština kažnjava "za nesposobnost vlade da upravlja epidemiološkom situacijom".

Jedan od lidera DF-a i poslanik Pokreta za promjene Nebojša Medojević, pak, smatra da je krivica na obe strane - vlade koja nije konsultovala Đeljošaja i Đeljošaja, koji ovu situaciju koristi u političke svrhe.

Pobuna zbog protivepidemisjkih mera

Pobuna u Tuzima usledila je nakon što je Ministartvo zdravlja juče odlučilo da u toj i još nekim crnogorskim opštinama ugostiteljski objekti budu zatvoreni zbog sprečavanja širenja zaraze korona viruom.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, Vijesti pišu da će Krivokapić, Abazović i Borovinić Bojović pokušati da u dogovoru sa predsednikom opštine Tuzi Đeljošajem dođu do optimalnog rešenja.

U očekivanju dolaska premijera, portal piše da je u jednom trenutku komandir za javni red i mir Darko Knežević sa zamenikom Ratkom Rondovićem prišao Đeljošaju u pokušaju da pregovaraju, a predsednik Opštine mu je ponudio kafu jer lokali rade.

Iz vlade je ranije saopšteno da su spremni da odmah sednu za sto sa Nikom Đeljošajem kako bi se rešio nastali problem u Tuzima.

Povodom novonastale situacije u Tuzima i nepoštovanja važećih epidemioloških mera, kojima se obezbeđuje zdravlje građana Tuzi i cele Crne Gore, vlada je spremna da odmah sedne za sto sa Đeljošajem i reši nastali problem, saopšteno je ranije iz vlade.

"Interes države i građana mora biti ispred svih drugih interesa, a nijedan pojedinac nije i neće biti jači od države", navodi se na vladinom tviter nalogu.

Funkcioner albanske partije Forca Genci Nimanbegu saopštio je da je u razgovoru sa premijerom Zdravkom Krivokapićem preneo zabrinutost za situaciju u Tuzima, stvorenu odlukom Ministatstva zdravlja.

"Nedostatak dijaloga koji je pratio ovu odluku o zatvaranju lokala u Tuzima ne treba da bude razlog nedostatka direktne komunikacije između vlade i opštine. Nema vremena za zvanične dopise, već razgovori trebaju voditi odmah za stolom. Apelujem da se ovaj problem reši urgentno...", naveo je Nimanbegu na Fejsbuku.

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović ocenio je, međutim, da "zloupotreba zdravlja ljudi u političke svrhe i ciljeve može biti strašna".

Od vlade očekuje da postupi mudro i staloženo u vezi slučaja "Tuzi".

"Predsednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj podiže vatru i oganj tamo gde bi se pristojan čovek stideo. Dajući sebi na značaju koji nema, Đeljošaj pokušava da se izlideriše kod albanskog stanovništva koje je kao i ostali građani Crne Gore često zbunjeno kontroverznim odlukama u vezi sa anti-kovid politikom", naveo je Danilović.

Traži od vlade "da odmereno i mudro reaguje na ovu provokaciju Đeljošaja"...

Nova Demokratska Snaga Forca saopštila je da podržava Đeljošaja u, kako su naveli, zaštiti ekonomije.

"I prava građana Malesije od diskriminacije koju vlada donosi odlukom o zatvaranju ugostiteljskih objekata i pored povoljne epidemiološke situacije. Nažalost, svojom odlukom vlada pokazuje nemogućnost pronalaženja rešenja bez žrtvovanja Albanaca ili bez osvete nad njima, dok rukovodstvo opštine Tuzi svojom odlukom još jednom pokazuje kompetentnost i nepokolebljiv stav u odbrani volje građana", saopšteno je iz te stranke, koja je pozvala premijera i potpredsednika vlade Dritana Abazovića da se, kako se navodi, odazovu pozivu Đeljošaja.

I opoziciona Liberalna partija apelovala je na nadležne u vladi da preduzmu korake ka rešenju situacije u Tuzima dijalogom sa lokalnim vlastima.

Podgoričke Vijesti pišu da službeici krim tehnike snimaju kamerama događaj u Tuzima, a snimke će dostavili tužiocu, kako bi utvrdili da li u radnjama ima prekršajnih ili krivičnih dela.

Prema pisanju tog podgoričkog dnevnika, okupljeni u Tuzima ne poštuju epidemiološke mere i da mali broj građana nosi zaštitne maske, a ne poštuje se ni fizička distanca.

Saobraćaj iz pravca Podgorice ka Tuzima je obustavila policija, a kamionima i šleperima u tranzitu ka Albaniji, policija je zabranila put i naredila da se parkiraju pored magistrale.

Poziv Đeljošaju na dijalog

Prema saznanjima Vijesti, vlada je izrazila spremnost da razgovor obave u što skorijem roku, u terminu koji Đeljošaju odgovara.

U dopisu upućenom Đeljošaju se navodi da će se dijalog voditi unutar institucija sistema.

Građani podgoričke opštine Tuzi, u kojoj žive većinski Albanci, predvođeni predsednikom Nikom Đeljošajem blokirali su međunarodni put i poručili da se neće pomeriti dok ne dođu premijer Zdravko Krivokapić i potpredsednik vlade Dritan Abazović.

Oni su put blokirali iz protesta zbog epidemiološke mere zatvaranja ugostiteljskih objekata u toj i još nekoliko crnogorskih opština, koja je na snagu stupila jutros.

Smatraju da je takva mera za Tuzi doneta iz političkih razloga i revanšizma vlade nakon sto su na centralom trgu nedavno bile istaknute zastave tzv. Kosova i Albanije.

"Moraju da pričaju sa nama, da vidimo zašto nas diskriminišu i šta im smeta ovde. Ne može na silu da se nametne ništa", kazao je Đeljošaj u telefonskom uključenju za podgoričke TV Vijesti.

Prethodno je u Tuzi došla policija da bi zatvorila ugostiteljske objekte koji su jutros otvroreni uprkos merama koje je donelo Ministarstvo zdravlja.

Đeljošaj je rekao policajcima da traži od njih da obaveste tužilaštvo da će, "ako se ovo nastavi", pozvati građane Tuzi da pruže otpor.

"Ova odluka je lična, kao osveta za postavljanje kosovske zastave. Nijedna opština iz prve grupe nije zatvorena, jedino smo mi izdvojeni iz prve grupe. Neprijatelji su oni koji se svete, a to su premijer Zdravko Krivokapić i potpredsednik Dritan Abazović. Krivokapić se sveti jer sam ga prozvao jer nije čestitao Dan državnosti Kosova", rekao je Đeljošaj.

Rekao je i da se boriti "protiv diskriminacije" i da svi budu jednaki.

"Neću dozvoliti da nas niko ponižava. Od juče ih zovem, ne žele da se jave i žele problem i da diskriminišu Tuzi. Ne može ovako da se ponaša niko prema građanima", rekao je predsednik Opštine.

Đeljošaj je još sinoć na svom fejsbuk profilu poručio da epidemiološka mera u toj opštini neće biti ispoštovana.

Srodne vesti