Biznis
PAD VEĆI OD 54 ODSTO Pandemija Hrvatskoj odnela 5,12 milijardi evra od turizma samo u jednom delu godine

PAD VEĆI OD 54 ODSTO Pandemija Hrvatskoj odnela 5,12 milijardi evra od turizma samo u jednom delu godine

Pandemija korona virusa odnela je Hrvatskoj čak 5,12 milijardi evra prihoda od turizma u prva tri kvartala prošle godine, iako je prošla turistička sezona bila bolja od onoga čemu se nadala većina turističkih radnika, ali i sama vlada kada su evropske države uvele stroge epidemiološke mere.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Hrvatska Dubrovnik Brač Foto: shutterstock
Hrvatska Dubrovnik Brač

To pokazuju podaci Hrvatske narodne banke prema kojima je zarada od izvoza turizma i turističkih usluga u tri kvartala prošle godine iznosila 4,31 milijarde evra, dok je u istom periodu 2019. godine Hrvatska ostvarila prihode od izvoza turističkih usluga od čak 9.435 milijardi evra. Pad je veći od 54 odsto, prenosi Seebiz.

Dubrovnik
Foto: shutterstock
Dubrovnik

Samo u trećem, turistički markantnom, kvartalu prošle godine Hrvatska je ostvarila prihode koji su bili 3,25 milijardi evra niži nego u istom periodu 2019. godine. Prihod u trećem kvartalu 2019. bio je 6,626 milijardi evra, dok je prošle godine bio 3,37 milijardi evra. Hrvatska je poslednji put imala tako loše najvažnije turističke mesece u pogledu zarade tokom velike globalne krize 2009. godine, ali tada su tri milijarde evra vredele mnogo više nego danas.

Koliki će biti ukupan gubitak prihoda u turizmu prošle godine, pokazaće se kada HNB objavi podatke o platnoj bilanci za celu godinu, ali podatke prema kojima je Hrvatska u turizmu u prvoj polovini godine i na kraju juna prošle godine generisao je gotovo dve milijarde evra manje nego u istom periodu 2019. godine, a to što je za letnju sezonu ostalo bez još 3,25 milijardi evra mora stvoriti anksioznost pri pomisli da se ponovi još jedna takva turistička sezona, koja je drugi put zaredom bilo bi teško podneti i stanja privrede i državnog budžeta.

Pročitajte još

U tri kvartala prošle godine Hrvatska je ostala bez prihoda od turizma, što je na nivou od oko deset odsto njenog godišnjeg BDP-a, a još jedna takva sezona značila bi da će oporavak biti teži i sporiji, da će turizam i oko njega mnoge kompanije, posebno male, i da će mnogo više ljudi ostati bez posla nego što je to bilo u prvoj godini pandemije.

Epidemiološka situacija i mere širom Evrope ne daju nadu da bi predsezona, odnosno prva polovina godine, koja uključuje i uskršnje praznike početkom aprila, mogla biti nešto bolja nego prošle godine.

Hrvatska se, kao i ostale turističke zemlje, nadala vakcinaciji, ali najoptimističnije prognoze kažu da bi lideri EU do leta mogli da vakcinišu maksimalno 50 odsto stanovništva, a još uvek je neizvesno kakav će biti režim putovanja i graničnog prelaska u Evropskoj uniji biti.