Srbija se zadužila milijardu evra; Siniša Mali kaže: Novi uspeh naše zemlje na tržištu

Srbija je po prvi put emitovala dvanaestogodišnje državne obveznice denominovane u evrima na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od jedne milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo finansija, i dodalo da će novac biti iskorišćen za vraćanje "nekih starih i skupih dugova".
Srbija se zadužila milijardu evra; Siniša Mali kaže: Novi uspeh naše zemlje na tržištu
Foto: Pixabay
Usled velike tražnje, koja je dostigla 3,5 milijarde evra, delegacija Srbije je uspela da, kako se navodi, smanji inicijalnu kamatnu stopu za 35 baznih poena i emituje obveznice po stopi prinosa od 1,920 odsto i kuponskoj stopi od 1,65 odsto, sa rokom dospeća od 12 godina.
 
"Ovom transakcijom nastavljaju se uspesi Srbije na tržištu kapitala", ocenio je ministar finansija Siniša Mali i dodao da su današnje kamatne stope, "koje smo dobili u uslovima neizvesnosti na tržištu, dok još uvek traje pandemija korona virusa", umnogome bolje od onih po kojima je prethodna vlast zaduživala državu pre nekoliko godina, a koje su bile i do 7,5 odsto.
 
"Veoma smo zadovoljni odzivom investitora i današnjom emisijom evroobveznica, kojom ćemo vratiti neke stare i skupe dugove koji nam dolaze na naplatu u toku ove godine", rekao je Mali i kao primer naveo da u septembru dospeva 700 miliona dolara duga na ime obveznice sa kuponskom stopom od 7,25 odsto.
 
Dodao je da je udeo javnog duga u BDP dan pre emisije bio 52,9 odsto, što je "niže nego na početku epidemije", i najavio da Srbija neće u velikom obimu povećavati javni dug do kraja godine.
 
"Prinos ostvaren današnjom emisijom je u rangu pojedinih zemalja regiona koje imaju i investicioni kreditni rejting, kao što je na primer Rumunija, dugogodišnja članica Evropske unije, što potkrepljuje očekivanja da Srbija uđe u krug zemalja investicionog ranga", zaključio je Mali.
  • Академ

    26.02.2021 10:28
    ПАТРИОТА БЕЗ ПРЕМЦА?
    Како ствари стоје, само Вучић је већи од Вучића? Oн је задужио Србију, земљу сиромаха и беде, за још једну милијардуи евра и како кажу да је од свих досадашњих председника највише задужио земљу. Он се не секира, има још пензионера, када зашкрипи, укинуће или отеће dobar deo пензије и то јe сва његова мудрост. Али, зато иза себе оставља аутопутева и путева, железнице са предратним возовима и фабрике за мотање туђих каблова. Споменик до споменика, а њему на и за част. Његов министар “доктор” Мали купиће још неки стан, сада не у Бугарској, већ на западу, почевши од Лондона и надаље.
  • Zoran

    25.02.2021 20:15
    Luudoooo
    Ovo je ludo da ludje ne moze. Zaduzili se i postugli uspeh!? Bice da sam ja glup pa ne razumem.
  • E

    25.02.2021 16:12
    E
    E zato cete ubrzo nestati sa vlasti! Niko vam vise neveruje,pucate svakim danom sve vise! I ovi vasi su poceli polako dase ogradju od vas na vreme jer su svesni da lazima i lopovluku tonete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.