Читај ми!

Počela sa radom digitalna platforma "Tanjir po tanjir" - omogućena donacija hrane jednim klikom

Prva digitalna platforma za donaciju hrane u Srbiji pod nazivom "Tanjir po tanjir" počela je sa radom. Sada je u Srbiji moguće organizovati proces donacija samo jednim klikom.

Platforma "Tanjir po tanjir" je napravljena u saradnji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji i kompanije "Delez Srbija".

Cilj je da se pomogne u borbi protiv gladi i siromaštva i doprinese odgovornom upravljanju viškovima hrane.

Kroz projekat "Pomažemo da imaju i oni koji nemaju" od 2015. godine je donirano više od 5.000 tona voća i povrća.

Više od 70 humanitarnih organizacija Banke hrane dobilo je naloge na novoj platformi "Tanjir po tanjir", pa će jednim klikom moći da rezervišu namirnice koje prodavnice izdvajaju za doniranje.

"Pratimo ceo taj proces od postavke na platformu do krajnjeg preuzimanja i tako ćemo mnogo transparentnije i jasnije na dnevnom nivou imati ukupne količine hrane koje su na ovaj način došle do onih kojima je najpotrebnije", kaže Milica Popović iz kompanije "Delez Srbija".

Organizacije imaju dva sata mogućnost rezervacije.

"U slučaju da ne rezervišu ili da ne potvrde rezervaciju ona postaje vidljiva za ostale i odlazi nekoj drugoj organizaciji", objašnjava izvršna direktorka Banke hrane Beograd Katarina Žigić. 

Procenjuje se da se godišnje u Srbiji baci 250.000 tona hrane, dok svaka osma osoba u zemlji živi u riziku od siromaštva.

"Smanjivanjem otpada hrane smanjuje se i emisija CO2 sa deponija. Ovo inovativno digitalno rešenje pomoći će nam da smanjimo siromaštvo, glad i nejednakosti, te da povećamo odgovornu proizvodnju i potrošnju", ističe stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji Fransin Pikap.

Jedna trećina hrane koje se proizvede u svetu za ljudsku potrošnju se baca. Istovremeno, skoro jedna milijarda ljudi u svetu gladuje, opominju podaci.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво