Iz nedeljnika NM

Tag Locked
0

Bosna i Hercegovina: Bosna na Marsu

Autor: G.K.

Izvor: Novi magazin

Bosna i Hercegovina: Bosna na Marsu

Izvor: prntscr

Kada u BiH nema cjepiva za covid-19, dobro je da bar ima Jezero na Marsu

U moru sumornih vijesti koje od izbijanja pandemije covida-19 svakodnevno obilaze svijet, 18. februara pažnja javnosti skrenuta je na neku “dobru priču”. Toga dana u sklopu NASA najveće misije Mars 2020, rover Perseverance (Ustrajnost) sletio je u krater Jezero.

Osim znanstvenika diljem svijeta, slijetanje rovera na Crvenu planetu s posebnom pažnjom praćeno je i u općini Jezero na sjeveru Bosne i Hercegovine, prema kojoj je krater i dobio ime. Jezero ima nešto više od 1.000 stanovnika, a krater je ime dobio još 2007. od Međunarodne astronomske unije (International Astronomical Union – IAU) zbog sličnosti mjesta gdje se rijeka Pliva ulijeva u Plivsko jezero na lokalitetu ade kod Jajačkog jezera.

Informacija da je krater dobio ime po ovom gradiću u BiH u početku je dočekana s nevjericom i poznatim lokalnim humorom, i tako je bilo sve dok od NASA nije stigla i službena potvrda, prisjeća se načelnica Općine Jezero Snežana Ružičić.

Piše: Gordana Katana

Ovaj članak je dostupan samo za pretplaćene korisnike.

Izaberite neku od ponuđenih pretplata, postanite deo Novog magazina i obezbedite sebi pristup ovom i drugim ekskluzivnim člancima.

PRETPLATI SE Već ste se pretplatili? Prijavite se.