Dostupni linkovi

Bilčik: Početak međustranačkog dijaloga u Srbiji 1. marta


Vladimir Bilčik
Vladimir Bilčik

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je 24. februara da će 1. marta početi međustranački dijalog u Srbiji uz posredstvo Evropske unije (EU).

On je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazao da je jedna od glavnih poruka Izveštaja Evropskog parlamenta da je EP spreman da pomogne Srbiji u popravljanju uslova za političku utakmicu u zemlji.

"Pokrećemo međustranački dijalog u razgovoru sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem 1. marta. Evropski parlament će imati četiri predstavnika (u dijalogu), što pokazuje našu posvećenost. Uz (poslanicu EP) Tanju Fajon i mene, učestvovaće i iskusni bivši poslanici, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan", naveo je Bilčik.

On je rekao da stranke koje su bojkotovale izbore treba da se vrate za pregovarački sto i učestvuju na sledećim izborima.

"Pozivam sve političare u Srbiji da se nedvosmisleno posvete reformama, što se pre svega odnosi na pravosudje i slobodu medija i uskladjivanje sa spoljnom politikom EU. Mnogo je učinjeno, ali još mnogo tek treba uraditi", rekao je Bilčik.

Dan nakon što je Spoljnopolitički odbor EP (AFET) usvojio njegov Izveštaj o Srbiji, Bilčik je kazao da taj dokument "uvažava sve postignuto do sada, posebno konstruktivnu ulogu Beograda u dijalogu sa Prištinom".

U Izveštaju, koji je AFET usvojio sa 57 glasova za, četiri protiv i devet uzdržanih, poslanici EP pozivaju Srbiju da pokaže jasnu posvećenost evropskim vrednostima, ocenjuju da će poštovanje osnovnih prava i normalizacija odnosa sa Kosovom odrediti i brzinu pregovora o članstvu Srbije u EU, i izražavaju zabrinutost zbog rastuće antievropske retorike i dezinformacija u Srbiji.

Poslanici u Izveštaju traže od Srbije da do kraja razreši afere "Krušik", "Jovanjica" i "Telekom Srbija" i pravdu u slučaju "Savamala".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 24. februara, govoreći o izveštaju EP rekao:

"Najviše me zanima onaj deo o ’Jovanjici’ (o navodnoj povezanosti vrha vlasti u Srbiji sa uhapšenima za proizvodnju droge, prim.aut). Kad vidim, sve ću da ih pitam šta zameraju Srbiji za ’Jovanjicu’".

Vladimir Bilčik je rekao za RTS da je navođenje primera "Krušika", "Jovanjice" i "Telekoma" u Izveštaju rezultat dugih pregovora političkih grupa, ali je dodao da to nije novost, jer se oni nalaze i u ranijim izveštajima

Evropske komisije i Evropskog parlamenta.
Izveštaj o Srbiji treba da bude usvojen na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta krajem marta.

XS
SM
MD
LG