BiH: Novi uslovi za isporuku vakcina, zahteva se direktno pregovaranje sa Fajzerom 1Foto: EPA-EFE/DAVID ODISHO

Bosna i Hercegovina je dobila nove uslove za isporuku vakcina kroz Kovaks mehanizam, od nje se traži da direktno pregovara sa američkim proizvođačem Fajzerom, koji je uključen u taj mehanizam, a iz Sarajeva odgovaraju upozorenjem da bi u slučaju izostanka najavljenih isporuka, BiH mogla i na sudu da zatraži pravdu.

Dušan Kojić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH u sektoru za zdravstvo rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ovo državno telo u utorak, 23. februara dobio dopis iz Kovaksa, da su se uslovi promenili.

„Došao je dopis Kovaksa. Tim dopisom nas obaveštava da bez obzira što su oni izvršili procene spremnosti naše države za prihvat Fajzera, ne samo naše nego svih država koje će dobiti u prvom talasu Fajzer, ta kompanija kao proizvođač hoće direktno da priča sa našom državom. Ne samo s našom, nego sa svima kojima će vršiti isporuku unutar Kovaks mehanizma“, kaže Kojić.

Prema njegovim rečima, Bosna i Hercegovina je ispoštovala ugovor sa Kovaksom, pa su obaveze iz ugovora „kompletno prebačene na stranu Kovaksa“.

„Nama je ugovorom rečeno da će vakcine početi dolaziti u prvom kvartalu i mi čekamo da vidimo šta će se desiti po tom. Ne dođu li u prvom kvartalu, mi imamo pravnu osnovu da ih tužimo“, rekao je Kojić.

Bosna i Hercegovina je potpisala ugovor sa Kovaksom u septembru 2020. godine za nabavku 153.600 doza cepiva AstraZeneca i 23.000 doza cepiva Pfizer-BioNtech.

Za tu namjenu je BiH platila više od 10,5 miliona dolara. Kojić kaže kako pred Bosnu i Hercegovinu „stalno dolaze novi uslovi“, te da će sastanak o zahtevima kompanije Fajzer biti održan u petak 26. februara.

RSE nije dobila komentar iz predstavništva kompanije Fajzer u Bosni i Hercegovini o kojim novim uslovima se radi, a koje pominju u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Jedino je dobijena potvrda da će predstavnici ove farmaceutske kompanije doći na sastanak 26. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari