Rusija pooštrila zakone o novčanom kažnjavanju demonstranata i sajtova 1Foto: EPA-EFE/ MIKHAIL KLIMENTYEV SPUTNIK KREMLIN POOL

 Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas nove zakone o pooštravanju novčane kazne za prekršaje demonstranata i za sajtove označene kao „strani agenti“. 

Prema novom zakonu, demonstranti proglašeni krivim za višestruko nepoštovanje zakona mogli bi da budu kažnjeni sa 20.000 rubalja (230 evra) ili 30 dana zatvora.

Zakon je ranije predviđao kaznu od 5.000 rubalja.

Putin je potpisao i zakon kojim se predviđa novčana kazna do 2.500 rubalja za objavljivanje informacije na sajtovima označenim kao „strani agenti“, a koji nisu jasno naveli taj status.

Ruska služba za kontrolu telekoma saopštila je u decembru da je na razgovor pozvala predstavnike medija koji su označeni kao „strani agenti“, u cilju njihovog kažnjavanja zbog nepoštovanja strogih obaveza koje nameće taj kontroverzni status.

U Rusiji, prema zakonu iz 2012. godine, organizacije i pojedinci označeni kao „strani agenti“ moraju da se registruju kod vlasti, ispune zamorne administrativne obaveze i jasno naznače svoj status u svojim publikacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari