Iz nedeljnika NM

0

Fokus: Poplava falsifikovanih sajtova uglednih medija

Autor: NM

Izvor: Novi magazin

Fokus: Poplava falsifikovanih sajtova uglednih medija

Izvor: prntscr

Početkom februara pojavio se lažni sajt sa istim imenom, obavestio je javnost, poslovne partere i saradnike niški portal Južne vesti, čiji je domen www.juznevesti.com.

 

Plagijat www.južnevesti.info zloupotrebio je ime, logo, dizajn i boje u pokušaju da što više podseća na pravu verziju, a lažni sajt je registrovala firma čiji je vlasnik osnovao i gasio brojne firme i udruženja.

“Nije prvi ni poslednji put da se Južne vesti suočavaju s pokušajima diskreditacije ili pretnjama, ali ovog puta reč je o nečemu što prevazilazi tu situaciju”, kaže se u saopštenju koje je potpisao Dragan Petković, uz objašnjenje da se u istoj situaciji se našao i čačanski Ozon Press, iza čijeg plagijata su isti akteri i firme: “Imamo informacije da je slična stvar pokušana s portalom Kossev, Televizijom Laser u Svrljigu, a verujemo da ima još takvih primera.

Na portalu juznevesti.com objavljene je i tekst https://www.juznevesti.com/Istrazujemo/Lazni-sajt-Juznih-vesti-jos-jedan-nacin-za-obracunavanje-sa-profesionalnim-medijima.sr.html, u kojem se navodi da iza fantomskih istoimenih i praktično vizuelno istih sajtova stoji firma TV Super-Sat communication d.o.o. iz Beograda, registrovana juna 2020. Prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnik i glavni i odgovorni urednik je Ivica Golubović, koji, između ostalog, vodi udruženje Rom press i uređuje TV Info 24.

Istu adresu, Mekenzijeva 79 u Beogradu, prema dostupnim podacima, imaju TV Super-Sat communication, ali i Global media broadcast d.o.o i Preduzeće za informisanje Info 24 Media d.o.o., čiji je vlasnik Marko Aćimović, navode juznevesti.com. “Isti kontakt telefon povezuje firme u Golubovićevom i Aćimovićevom vlasništvu, koje zapravo pripadaju mreži radio-stanica, televizija i portala Info 24 media d.o.o. Predsednik ove medijske mreže je Zoran Majdak, koji se javno deklariše kao član Srpske napredne stranke”, pišu još juznevesti.com, podsećajući da članice ove mreže dobijaju značajna sredstva na lokalnim konkursima za sufinansiranje medijskih projekata.

Južne vesti su najavile pravne i tehničke mehanizme, a saopštenje je upozorenje drugim medijima “sa još jednim u nizu alata i mehanizama koji na veoma perfidan način može da dovede do diskreditacije i nevidljivog ‘preuzimanja’ i ono malo preostalih kredibilnih medija”!

“Još nismo sigurni koji su primarni motivi, politički ili isključivo finansijski, odnosno da li je ovo alat iza koga stoji vladajuća stranka ili je reč o potencijalnoj materijalnoj koristi koja se može ostvariti od ucene i slično. Šta god da je suštinski motiv ovih ljudi, jasno je da problem prevazilazi jedan medij”, piše Petković i nudi pravnu i tehničku pomoć drugim portalima ako se nađu u sličnoj situaciji.

Posebna dimenzija poplave lažnih sajtova je obmana javnosti, koja je sasvim sigurno zbunjena kada pročita tekst “GORDANA BJELETIĆ JE NOVINAR KOJA KOPIRA TEKSTOVE SA SAJTA GRADA NIŠA I ŠIRI LAŽNE VESTI”. Gordana Bjaletić je glavna urednica pravih Južnih vesti.

U slučaju uglednog niškog portala “konkurencija” još nije uspela da se nametne – što se jasno vidi iz ponude medijskih sadržaja pretragom termina “južne vesti” – ali pitanje je vremena i novca kada poplava sadržaja sa juznevesti.info može potopiti juznevesti.com.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR