24. februar  2021. 19.36  | Izvor: RTV (Ana Bojović)

Roditelji zabrinuti zbog sve strašnijeg nasilja među vršnjacima

NOVI SAD -

Snimak nasilja u ulici Laze Telečkog u Novom Sadu, koji se pojavio na društvenim mrežema, uznemirio je javnost, zbog brutalnog iživljavanja grupe mladića nad vršnjakom. S obzirom na to da se radi o adolescentima, posebno zabrinuti za bezbednost dece u gradu jesu roditelji.

 

video icon

Brutalan snimak nasilja bio je povod da Snežana Drmanac, majka 16 -godišnjaka, pokrene diskusiju u grupi mame Novsađanke o tome kako se, kada vide takav snimak, osećaju roditelji.

"Kada je u pitanju nasilje, i ne samo to već i bilo koji drugi problem, odgovornost je apsolutno na svima. Na porodici, počiniocima dela, na insitucijama na edukaciji, koja uvek u svakoj sferi doprinosi poboljšanju", kaže Drmanac.

Na pitanje ko igra veću ulogu u formiranju ličnosti deteta - društvo ili porodica, sociolog nasilja, Kristina Pejak kaže da obe zajednice moraju delovati zajedno:

"Kada je u pitanju nasilje, i ne samo to već i bilo koji drugi problem, odgovornost je apsolutno na svima. Na porodici, počiniocima dela, na insitucijama na edukaciji, koja uvek u svakoj sferi doprinosi poboljšanju".

Naši sagovornici kao osnovni problem izdvajaju promociju pogrešnih vrednosti, a najviše ih brine sve strašniji način ispoljavanja nasilja.

"Jako je loše kada vi vidite da pohvalu nekog deteta koje je učestvovalo na nekim takmičenjima prate izrazi podsmeha i omalovažavanja, a da neki snimak u kome se prikazuje bilo kakav agresivan čin ima na nekoj društvenoj mreži koja je sada dominantna, Tik Tok, da ona ima mnogo više lajkova i komentara podrške, nešto se debelo desilo u tome, deca nisu sama do toga došla", kaže Dragana Ćorić iz Udruženja "Roditelj".

Početak rešenja problema vršnjačkog nasilja u Novom Sadu moglo bi da bude osnivanje učeničkih parlamenata na nivou grada, u čiji bi rad direktno bili uključeni učenici, na čije bi inicijative grad pravovrmeno reagovao. Očekuje se da ta inicijativa, koje je odložena zbog pandemije, bude prihvaćena narednih dana, čime bi Novi Sad bio prvi grad sa gradskim učeničkim parlamentima.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

Бранко  24. 02. 2021. | 20:19
Поштовани родитељи, ваше чуђење је зачуђујуће имајући у виду да нема ничег чудног у томе да деца која су стасавала на савременим цртаћима, морбидним видео игрицама (симулације најкрволочнијих убистава, насиља,.. крв и бруталне сцене су суштински део тих садржаја), филмовима (сви су на исти калуп, убиства, насиље, секс, злостављања,..), реп "музици",... и још целом мноштву непребројних садржаја који нису достојни Разума, Смисла,.. Било је лакше сместити дете уз ТВ или таблет,.. да не "кмечи". Оправдања за такве поступке се лако пронађу, мада је лењост узрок те непосвећености. Лако је направити дете, али "узгајати" тај цвет тако да се ваљано развије захтева силни труд - посебно у савременом свету. На то је мало ко спреман. У осталом, прилике су још мрачније - "овде коме не порасту зуби, еј кукала му мати". "Или туци, или буди тучен". Дакле, адаптивно васпитање и самоваспитање у складу са посрнулом стварношћу. Бојим се да је прекасно за све. То је слика суноврата у бездан бесмисла.