"Integrisana Komercijalna banka će praviti 100 miliona evra profita" 1Foto: EPA-EFE/ MARIO CRUZ

„Očekujemo da će Komercijalna banka integrisana sa NLB bankom u Srbiji već od 2024. godine praviti profit od 100 miliona evra“, ocenilo je rukovodstvo NLB grupe na predstavljanju nerevidiranih finansijskih izveštaja za 2020. godinu ove grupe uz napomenu da je ova akvizicija jedan od najvećih događaja u istoriji NLB.

Sa kupovinom Komercijalne banke NLB grupa je povećala tržišno učešće sa 1,9 na preko 12 odsto, a broj aktivnih klijenata sa 141.866 na skoro milion (991.354). Kako je ocenio Blaž Brodnjak, generalni direktor NLB grupe, uz rast prihoda i smanjenje rashoda, kada se završi integracija, Komercijalna može do dobiti od 100 miliona evra.

„Sa Komercijalnom bankom imamo preko 12 odsto tržišta u Srbiji i postali smo jedina grupa koja je na svih šest tržišta na kojima poslujemo u top tri banke. Posle dva meseca koliko smo u Komercijalnoj nema iznenađenja ni što se tiče kapitala ni prihoda. To je bila dobra investicija za naše akcionare, pošto očekujemo da će doprineti rastu prihoda grupe za 30 odsto“, rekao je Brodnjak dodajući da su objavili nameru da otkupe preostalih 17 odsto akcija koje se nalaze kod manjinskih akcionara i preuzmu 100 odsto Komercijalne.

Kako se navodi u izveštaju troškovi integracije dve banke iznosiće oko 31 milion evra, ali od naredne godine očekuju se godišnji benefiti od sinergije od preko 20 miliona evra.

Na nivou grupe banka će isplatiti dividende od oko 90 miliona evra, a cilj je da u periodu od 2021. do 2023. godine isplate akcionarima ukupno 300 miliona evra.

Komercijalna banka je NLB grupi donela i negativni gudvil od 137 miliona evra, a računaju na kreditne gubitke od loših kredita Komercijalne u iznosu od 13,4 miliona evra. Ukupno je, donedavno najveća srpska državna banka, donela oko 40 miliona evra problematičnih kredita. Pored toga Komercijalna je unela u grupu 3,4 milijarde evra depozita, 836 miliona evra u kešu, 1,87 milijardi evra kredita i 1,3 milijarde evra finansijske imovine. Nije ni čudo što menadžment NLB grupe naziva Komercijalnu „uspavanom lepoticom“ koju oni nameravaju da probude.

Takođe, planiraju da integracija dve banke bude završena do aprila 2022. godine.

Prema rečima Arčibalda Kremsera, člana izvršnog odbora NLB grupe, NLB Komercijalnom bankom će upravljati Vlastimir Vuković. Kremser je ocenio i da će jedan od načina smanjenja troškova biti i smanjenje broja zaposlenih.

„Banke slične veličine imaju oko 2.000 zaposlenih“ ocenio je Kremser. Komercijalna banka ima oko 2.700 zaposlenih prema poslednjim podacima sa sajta Narodne banke Srbije.

Na kraju Brodnjak je dodao i da će osmatrati i eventualni ulazak na albansko tržište, mada im je prioritet integracija Komercijalne banke, a takođe imaju planove i sa ulaskom u Hrvatsku, mada je za to potrebno da se reše sporovi između dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari