Srbija Vesti

Država i crkva su na istom putu, zaključak je Vučića i novog patrijarha SPC

Nakon prvog zvaničnog sastanka predsednika Aleksandra Vučića i novoizabranog patrijarha SPC Porfirija rečeno je da su crkva i država na istom kursu, te da je cilj zaštita našeg naroda u zemljama u regionu i čuvanje Kosova i Metohije u granicama Srbije.

Vučić je na konferenciji novinarima rekao da je patrijarha obavestio o međunarodnoj poziciji Srbije, o najvažnijim državnim pitanjima, kao i sa „faktičkom situacijom na Kosovu i Metohiji“, te o pregovorima koji predstoje.

– Upoznao sam ga sa političkim činjenicama i političkim pregovorima koji nam predstoje, ili onim koje smo završili, sa posetom Miroslava Lajčaka, koja nas očekuje, o poziciji Srbije, čak i o tome da Kosovo nije uspelo da prođe i dobije prostor na tzv. Ustavnoj konferenciji evropskih zemalja – rekao je Vučić.

On je obećao da će država još više ulagati u SPC i obnovu hramova i svetinja.

– Veoma je važan odnos države i crkve. Kada država i crkva streme istom cilju i kada rade zajedno, onda Srbija bude prva u Evropi. Kada to nije slučaj, onda je Srbija laka meta za svakoga – izjavio je predsednik Srbije.

Najavljeno je renoviranje parka ispred Hrama Svetog Save, kao i ulaganja u “mesta u kojima su Srbi stradali”.

Patrijarh Porfirije je nakon sastanka izjavio da je predsedniku saopštio da on nije političar, te da je uloga crkve da okuplja ljude i gradi mostove, a ne da ih razdvaja.

– Ja sam pre svega naglasio predsedniku da ja nisam političar, jer smatram da je crkva saborni organizam, ima cilj da sabira, da gradi mostove. Naglasio sam i to da često okolnosti mi ne biramo, često ih ne kreiramo, iz tog razloga ne treba da se žalimo bilo kome, već da zasučemo rukave i rešavamo probleme – izjavio je patrijarh i dodao.

– Naravno da sam i ovom prilikom rekao i ono što je izraz čitavog sabora SPC da ćemo činiti sve što je do nas kao pastira da našem narodu bude što bolje ali ne na uštrb drugog naroda, svesni da dijalogom možemo prepoznati vrednosti jedni kod drugih i stvoriti preduslov za prevazilaženje iskušenja – poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Ko je Porfirije Perić, 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

41 Shares
Share via
Copy link