Linkovi

Moli Montgomeri: Naš cilj - sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova


Montgomeri: Podržavamo dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Montgomeri: Podržavamo dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU

Nova američka administracija podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU i nada se da on vodi ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, zasnovan na međusobnom priznanju - kaže za Glas Amerike Moli Montgomeri, zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Komentarišući odnose sa Kinom i kinesku "diplomatiju vakcina", ona je poručila da Vašington ne traži od evropskih zemalja da se odlučuju između SAD i Kine.

Glas Amerike: Šta je prioritet Biroa za evropske i evroazijske poslove narednih godina?

Montgomeri: Predsednik je jasno stavio do znanja, počev od obraćanja nakon inauguracije, da je naš prioritet obnova odnosa sa saveznicima i partnerima u Evropi. Verujemo da su oni osnova svega što pokušavamo da uradimo, bez obzira da li je reč o borbi protiv Kovida 19 ili klimatskim promenama, ili suprotstavljanju štetnim aktivnostima Rusije i Kine. Želimo da sarađujemo sa našim evropskim partnerima. I dalje verujemo da je naš cilj - Evropa koja je celovita, prosperitetna i u miru. I radićemo na tom cilju naredne četiri godine.

Palmer: Pomirenje Srbije i Kosova bilo bi dobro za ceo region

SAD u potpunosti podržavaju proces dijaloga Beograda i Prištine koji vodi Evropska unija, kaže za Glas Amerike i Metju Palmer, specijalni izaslanik državnog sekretara za Zapadni Balkan. U razgovoru sa Dinom Jahićem, novinarom redakcije Glasa Amerike za BiH, Palmer je naglasio da, iako se među nekim ekspertima pa i zvaničnicima, pitanja BiH i odnosa Srbije i Kosova često povezuju, za Vašington su to dva odvojena pitanja.

"Postoji dinamika specifična za napore na normalizaciji između Kosova i Srbije, ona je važna i Sjedinjene Države u nju ulažu znatan napor, energiju i politički kapital. U potpunosti podržavamo proces dijaloga koji vodi Evropska unija i rad Miroslava Lajčaka, kao posebnog predstavnika Evropske unije. Istovremeno bismo želeli videti napredak u Bosni i Hercegovini na reformskom planu, ali ne povlačimo nikakvu vezu između procesa dijaloga Beograda i Prištine i onoga što se događa u Bosni i Hercegovini", naglasio je Palmer i dodao:

"Kada to kažem, mislim da je svima jasno da su dobre stvari na Balkanu proizvodile pozitivne posledice na drugim mjestima na Balkanu. Ako može doći do pomirenja i normalizacije između Srbije i Kosova, rekao bih da je to dobro za sve u regionu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Ako Bosna i Hercegovina može uvesti reforme potrebne za napredak na evropskom putu, mislim da je to dobro za njene susede. Mislim da je to dobro za Crnu Goru, za Srbiju. To je dobro za Hrvatsku, dobro za čitav region. Dakle, iako ne postoji formalna veza, sigurno je da kada se dobre stvari dogode na jednom mestu, to pomaže da se dobre stvari dogode i drugde, a ako se loše stvari dogode na jednom mestu, to olakšava negativnim stvarima da se dogode drugde u regionu. Stoga smo posvećeni pomaganju u osiguranju pozitivnih ishoda na sve načine”, zaključuje američki diplomata.


Glas Amerike: Pomenuli ste Kinu koja se, kao što znamo, takmiči sa Sjedinjenim Državama kada je riječ o distribuciji vakcina i oporavku od pandemije. Kako komentarišete nedavni samit 17 plus 1 Kine i nekih centralnih i istočnoevropskih država?

Montgomeri: Sve zemlje, bez obzira da li je reč o Sjedinjenim Državama ili zemljama Evrope imaju višeslojne i veoma kompleksne odnose sa Kinom. Neki delovi tih odnosa su suparnički, negde postoji konkurencija, a takođe ima i oblasti u kojima želimo da sarađujemo sa Kinom. Usredsređeni smo na to da sarađujemo na multulateralnoj osnovi sa našim saveznicima i partnerima da ojačamo saradnju, kao i da utvrdimo koje su to oblasti gde možemo da sarađujemo sa Kinom kao što su klimatske promene, ali da budemo svesni toga da postoje ekonomske aktivnosti kojima želimo da se suprotstavimo. Postoje pretnje po naše vrednosti i kršenja ljudskih prava, kao što smo to videli u Šinđangu i Hong Kongu, a naročito genocid, za koji američka vlada smatra da je počinjen protiv muslimanskih Ujgura u Kini. Zato smo usredsređeni na saradnju sa našim saveznicima i partnerima da bismo razvili pozitivnu agendu, dok razmatramo kompleksne odnose sa Kinom i istovremeno branimo naše principe i zajedničke interese.

Glas Amerike: Kada je reč o distribuciji vakcina, Srbija i Mađarska su prve evropske zemlje koje koriste kinesku Sinofarm vakcinu, dok se mnoge zemlje i dalje oslanjaju na vakcinu američke kompanije Fajzer. Da li postoje podele? Da li SAD vrše pritisak na evropske zemlje da se odluče između Vašingtona i Pekinga?

Montgomeri: Mi ne tražimo od zemalja da se odluče između SAD i Kine. Istovremeno, verujemo da smo najsnažniji kada radimo zajedno da promovišemo i štitimo naše zajedničke principe i interese. Ova administracija je aktivno angažovana na multilateralnom planu i sarađuje sa našim partnerima i saveznicima, kao i sa zemljama poput Kine da promoviše bezbednost u globalnom zdravlju. Želimo da radimo zajedno da okončamo pandemiju. Istovremeno znamo da Kina koristi multilateralni sistem da bi promovisala svoje interese i podrila neke od naših zajedničkih principa. Zbog toga želimo da blisko sarađujemo sa našim partnerima i saveznicima na zaštiti tih interesa i na suprostavljanju pokušajima Kine da podrije međunarodni poretak.

Glas Amerike: Koliko je važno u ovom trenutku raditi sa evropskim saveznicima na ujedinjenom pristupu Kini, nakon investicionog sporazuma između EU i Kine. Da li su SAD bile iznenađene tim sporazumom?

Montgomeri: Radujemo se ranim konsultacijama sa Evropskom unijom o tom investicionom sporazumu. Čuli ste od sekretara Blinkena i drugih, a znam da su naši saveznici to sigurno čuli, da želimo da pronađemo oblasti u kojima možemo da sarađujemo sa Kinom na osnovama naših zajedničkih principa i da promovišemo obostrane interese. Ako je Kina napravila dodatne ustupke u sporazumu, kada je reč o pristupu tržištu i prinudnom radu, mi to svakako pozdravljamo, ali ćemo očekivati od Kine da dokaže da to nisu samo prazne reči i da je spremna da ispuni ta obećanja. Zato se zaista radujemo budućim razgovorima sa EU i našim evropskim saveznicima o zajedničkom radu na tim pitanjima.

Glas Amerike: Kako komentarišete izbore na Kosovu? Da li su smanjeni izgledi za dijalog sa Srbijom?

Montgomeri: Svakako i dalje podržavamo dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije i očekujemo sveobuhvatni sporazum o normalizaciji koji bi doveo do obostranog priznanja ili bio zasnovan na obostranom priznanju. I to će biti naš cilj u budućnosti.

Palmer: Pomirenje Srbije i Kosova bilo bi dobro za ceo region
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Glas Amerike: Da li planirate održavanje dijaloga u kojem bi posredovale SAD, nezavisno od paralelnog EU napora?

Montgomeri: Zaista smo posvećeni saradnji sa Evropskom unijom koja posreduje u dijalogu, sa našim partnerima u tandemu. Mislim da je to veoma važan princip za naš angažman na Zapadnom Balkanu. Znamo da smo najuspešniji tamo kada radimo rame uz rame sa našim evropskim saveznicima i partnerima. I to će biti naš pristup.

XS
SM
MD
LG