24. februar  2021. 07.14  →  20.51 | Izvor: Tanjug

Evropa: Mađarska prva zemlja EU koja koristi kinesku vakcinu, Grčka ostaje zaključana, Ukrajina krenula sa vakcinacijom

BUDIMPEŠTA, BRISEL -

Uoči današnjeg početka vakcinacije kineskom vakcinom, mađarski zvaničnici pozvali su građane da veruju u vakcine koje su odobrene u toj zemlji.

Mađarski državni sekretar Ištvan Đorđi rekao je da je lekarima opšte prakse širom zemlje, koji će imati na raspolaganju po 55 doza Sinofarmove vakcine, naloženo da ih daju najstarijim pacijentima, prenosi AP.

U Minhenu novi soj uzrok više od 40 infekcija

Novi sojevi korona virusa postaju sve dominantniji i u Nemačkoj.

Prema podacima vlade nemačke pokrajine Bavarske, u sedmoj nedelji je kod 151 od 365 analiziranih uzoraka, to jest 41,4 odsto, utvrđeno da se radi o novom soju.

Državni sekretar u vladi Bavarske Florian Herman kazao je da to pokazuje da je u toku „druga epidemija“.

Inače u Nemačkoj su već prisutna tri soja - britanski, brazilski i južnoafrički.

Đorđi je rekao da će kinesku vakcinu ove nedelje primiti 275.000 građana, prenosi AP.

"Sve vakcine koje su dostupne u Mađarskoj su bezbedne i sposobne da pruže zaštitu protiv virusne infekcije", rekao je Đorđi.

Mađarska će biti prva zemlja u Evropskoj uniji koja će građanima davati kinesku vakcinu, iako, kako tvrdi AP, ankete javnog mnjenja pokazuju da je poverenje Mađara u tu vakcinu na niskom nivou.

Britanski soj korona virusa brzo se širi Mađarskom

Visokozarazni soj kovida iz Velike Britanije brzo se širi Mađarskom, rekla je danas glavni zdravstveni inspektor i član kriznog štasba Sesilija Miler.

Zasad je britanski soj otkriven kod 400 pacijenata, od kojih većina nije putovala nigde u poslednje vreme, što pokazuje da se taj soj širi Mađarskom, navela je Miler, a prenela agencija MTI.

Mađari su do ovog zaključka došli tako što su omogućili zdravstvenim radnicima da restiraju uzorke iz kanalizacije.

Tragovi britanskog mutiranog kovida su pronađeni u kanalizacijama velikih gradova, uključujući Budimpeštu, Debrecin, Tatabanju Sekešfehervar i Đer, kazala je Miler.

U Mađarskoj dosad nisu otkriveni brazilski i južnoafrički soj.

Poljska: Od danas moguće pooštravanje antiepidemijskih mera

Poljske vlasti će, po svemu sudeći, danas najaviti uvođenje oštrijih antiepidemijskih mera zbog porasta broja novoinficiranih, izjavio je predstavnik vlade Pjotr Miler.

"Na žalost, na korak smo od probijanja barijere od 10 hiljada novoinficiranih u jednom danu i možemo da očekujemo pooštravanje mera", izjavio je Miler u intervjuu za jednu privatnu TV stanicu, prenosi Rojters.

Vlada u Varšavi je sredinom februara ublažila mere, dozvolila posete pozorištima i skijaškim centrima, ali je trenutno suočena sa trećim talasom epidemije.

Švedska: Ublažavanje mera za starije koji su vakcinisani

Švedska namerava da ublaži restriktivne mere za štićenike domova za stara i nemoćna lica koji su vakcinisani protiv kovida-19, saopštio je danas glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel i najavio pooštravanje mera za ostale Šveđane.

Broj novoinficiranih raste u Švedskoj u poslednjih par nedelja, zbog čega su nadležni zabrinuti da je zemlja na pragu trećeg talasa epidemije, prenosi Rojters.

Očekuje se da će danas biti objavljena odluka o pooštravanju antiepidemijskih mera.

Više od 80 odsto štićenika domova za starije primilo je prvu dozu vakcine, a 64 odsto je revakcinisano, a zvanična odluka o ublažavanju mera za potpuno imunizovane Šveđane očekuje se sutra.

Škole postaju sve češće žarište infekcije

Škole u austrijskoj pokrajini Donja Austrija postaju sve više žarište infekcije korona virusa.

U trećoj nedelji od povratka đaka u školske klupe pojavio se novi klaster u jednoj školi sa 26 zaraženih.

Radi se o osnovnoj školi u Kornojburgu, nedaleko od Beča, gde je ustanovljena infekcija kod 23 đaka i tri pedagoga.

Prethodno je jedna osnovna škola u Vinernojštatz morala biti zatvorena i đaci poslati na učenje od kuće zbog pojave korona virusa.

Ukoliko se virus bude dalje tako brzo širio u obrazovnim ustanovama samo je pitanje vremena kada se se zatvoriti dalje škole.

Austrijska vlada donela je, krajem prošlog meseca odluku o ponovnom povratku đaka u školske klupe, ali uz obavezu redovnog testiranja.

Osnovci, do petog razreda, koji moraju svakog dana da dolaze na nastavu, testiraju se ponedeljkom i sredom u školi, dok se stariji đaci, koji imaju nastavu na smenu, testiranja imaju jednom nedeljno.

Austrijski lekari traže vakcinu "Sputnjik Ve"

U Austriji za rusku vakcinu protiv korona virusa još nema zvaničnog odobrenja, ali pojedini lekari žele da je naruče na svoju ruku.

beograd, lekar, maska, vakcina, korona, kovid

Babiš: Pooštriti mere da bi se izbegla katastrofa u bolnicama

Češka će morati da pooštri mere za borbu protiv širenja koronavirusa kako bi sprečila katastrofu u bolnicama u narednim nedeljama, izjavio je danas češki premijer Andrej Babiš.

"Očekuju nas pakleni dani", rekao je Babiš na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Vlada bi trebalo do kraja dana da razmotri uvođenje eventualnih novih mera.

Profesor Bečkog medicinskog univerziteta Mihael Cimpfer smatra da je ruska vakcina apsolutno delotvorna.

"Mađari su je već nabavili. Oni su pametni. I ja ću to sada učiniti", najavio je on.

Cimpfer raspolaže dobrim kontaktima u Rusiji pa želi preko njih da za svoje pacijente poruči "Sputnjik Ve".

Očekuje, kako je rekao austrijskim novinarima, za dve do tri nedelje stigne isporuka naručenih vakcina.

Inače i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, suočen sa "nestašicom" vakcina, zbog umanjenih isporuka proizvođača koji imaju odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA), izrazio je interesovanje za ruskom vakcinom.

On je čak rekao da bi bio zainteresovan da se "Sputnjik Ve" proizvodi u Austriji čim dobije odobrenje za EU.

U jedinom postrojenju u Austriji, gde je moguće proizvoditi vakcine, u Ort an der Donau, kompanije Fajzer, ništa se ne zna o takvoj nameri.

Oni poručuju da bi bilo potrebno više meseci za uspostavljanje uslova za proizvodnju.

Pre dobijenog odobrenja u Austriji primena "Sputnjik Ve" bila bi ilegalna, tako da bi lekari, koji se odluče na nabavku tog cepiva mogli biti suočeni sa pravnim posledicama.

Južnoafrički soj virusa potvrđen u Donjoj Austriji

Južnoafrički soj potvrđen je kod sedam lica u mestu Vinernojdorf, nadomak Beča.
Po prvi put je južnoafrički soj potvrđen na teritoriji pokrajine Donja Austrija.

Sva zaražena lica su iz Vinernojdorfa i već su izlečena, ali su i dalje u izolaciji. Ovim slučajevima južnoafrički virus „zakucao“ je praktično na vrata Beča, gde je već prisutan britanski soj.

Nemačka odobrila tri testa na kovid za kućno korišćenje

U okviru strategije nemačkog ministra zdravstva Jensa Špana za pokretanje nemačke ekonomije iz restriktivnog režima, nadležni u Nemačkoj planiraju da odobre tri testa na kovid za kućno korišćenje.

Iako je broj novih slučajeva kovida-19 u prvim nedeljama 2021. godine bio u padu, od nedavno se broj novoinficiranih ponovo povećava nagoveštavajući otežan povratak u normalu i ublažavanje restrikcija koje su na snazi do 7. marta.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je iz dva izvora potvrđeno da je i kancelarka Angela Merkel poručila tokom sastanka sa zakonodavcima iz svoje konzervativne stranke da bi veća dostupnost testova i jačanje ukupnih kapaciteta za testiranje građana doprineli trajnijoj normalizaciji stanja u zemlji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjasnila se da je u ovom trenutku protiv posebnog tretmana za osobe koje su vakcinisane.
"Sve dok broj vakcinisanih bude toliko manji od onih koji čekaju na vakcinaciju, država ne bi trebalo da te dve grupe tretira različito“, kazala Merkel za „Frankfurter Algemajne Cajtung“.

Ona je istakla da mora biti jasno naglašeno da vakcinisani ne prenose virus i dodala da firme mogu uvesti posebna pravila za vakcinisane.

Belgijanci traže ukidanje policijskog časa

 Belgijske nacionalne vlasti dobijaju sve više zahteva za ukidanje policijskog časa koji u ovoj zemlji u kontinuitetu traje već četiri meseca, a posednji zahtev za ukidanjem policijskog časa udruženo su podneli mladi okupljeni oko svih važnijih političkih stranaka u Flandriji, uključujući demohrišćane, socijaliste, libelrale, zelene i flamnske nacionaliste.
Oni su poručili da je policijski čas ”mera previše” i postavaili pitaje njene dalje neophodnosti, ali i negativnih efekata.

Na agenni je razmatranje postojećeih restrikicija uključujući i policijski čas, potpunu zabranu rada kafica i restorna, ali i zabrana svih neesencijalnih putivanja kako iz i tako u zemlju, zbog čega je Belgija opomenta od starne Evropske komisije.

Zabrinjavajuća situacija u francuskih 10 regiona

Situacija sa kovid-19 je zabrinjavajuća u oko 10 francuskih regionalnih departmna, uključujući podrčje Pariz-Il de Frans oko glavnog grada, a vlada je spremna da preduzme dodatne mere za ograničavanje infekcija, izjavio je danas portparol vlade Gabriel Atal.

"Situacija se pogoršava, to je izvor zabrinutosti u oko 10 regionalnih departmana, a neki regioni zahtevaju brže i i snažne mere", rekao je Atal novinarima nakon sastanka vlade, preneo je Rojters.

Prema Atalovim rečima, vlasti su pokazale koliko brzo mogu da deluju kada je situacija to zahtevala u regionima poput Mozela i Primorskih Alpi.

Region Primorskih Alpi oko Nice u ponedeljak je najavio delimično "zaključavanje" tokom naredna dva vikenda.

Atal je ponovio da francuska vlada čini sve što je u njenoj moći da bi se izbeglo novo nacionalno "zaključavanje".

Orban: Ublažavanje mera još nije na dohvat ruke

Odluka o ublažavanju ograničenja uvedenih radi suzbijanja pandemije korona virusa još nije na dohvat ruke, uz moguć izuzetak zabrane poseta domovima za stare, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Govoreći nakon drugog kruga konsultacija sa epidemiološkim stručnjacima, Orban je naveo u videu objavljenom na Fejsbuku da situacija nije laka, preneo je MTI.

Dok količina vakcina koje stižu u zemlju raste, Mađarskoj preti treći talas pandemije, rekao je on.

"Te dve tendencije ... deluju jedna protiv druge", rekao je Orban, ističući reči stručnjaka da svi koji mogu treba da se vakcinišu.

Borisov: Restorani se otvaraju od marta, klubovi od aprila

Restorani u Bugarskoj ponovo će moći da rade od marta, a noćni klubovi od aprila, saopštio je danas premijer te zemlje Bojko Borisov.

U Bugarskoj je program masovne vakcinacije počeo da se sprovodi prošle nedelje, a Borisov je na sastanku vlade rekao da je do sada vakcinisano oko 150.000 Bugara, od kojih 17.000 u utorak, dok se 200.000 ljudi oporavilo od ove infekcije, prenosi Rojters.

francuska, korona, kovid, maskirani, lekari, dete

Danska: Vlada najavljuje ublažavanje restriktivnih mera

Vlada Danske najavila je danas da će ublažiti neke ekonomske restrikcije i dozvoliti u pojedinim delovima zemlje da od 1. marta škole ponovo otvore svoja vrata.

Danska spada u evropske zemlje sa najnižom stopom zaražavanja korona virusom, a od uvođenja restriktivnih mera u decembru prošle godine s ciljem da se spreči širenje nove, zaraznije varijante korona virusa, ta zemlja beleži i pad broja novoinficiranih, prenosi Rojters.

U skladu sa preporukama ekspertskog tela vlada je saopštila da će biti dozvoljen rad prodavnicama čija površina ne prelazi 5 hiljada kvadratnih metara, dok će rekreativne aktivnosti na otvorenom prostoru biti dozvoljene za grupe koje ne prelaze 25 ljudi.

Borisov je ocenio da, uprkos postepenom porastu broja novoobolelih u zemlji u proteklih mesec dana, Bugarska brzo razvijaja štit protiv virusa, koji opravdava dodatno ukidanje restriktivnih mera.

"U Bugarskoj, uz strogo poštovanje mera, koje su najliberalnije u Evropi, održavamo rezultate koji omogućuju ljudima da normalno žive. Bugari ne osećaju pandemiju, kao druge evropske zemlje", rekao je Borisov.

Srednje škole, tržni centri i teretane otvorene su u Bugarskoj od početka februara, ali restorani i barovi, koji su zatvoreni od kraja novembra, i dalje ne rade iz straha od novih, zaraznijih sojeva virusa.

Vlasnici barova i restorana protestovali su zbog toga, a očekuje se da će ukidanje zabrane rada tih lokala, uoči izbora 4. aprila, bar delimično ublažiti njihovo nezadovoljstvo.

Bugarsko Ministarstvo zdravlja trebalo bi da kasnije ove nedelje predstavi konkretne uslove koji se tiču kapaciteta i pravila o držanju distance za ove objekte.

U Bugarskoj je do sada zabeleženo 240.391 obolelih od korona virusa, od kojih je 9.978 osoba preminulo.

Britanski soj izaziva 64 odsto više hospitalizacija u Danskoj

Danska studija otkrila je da ljudi koji su inficirani visokozaraznim britanskim sojem imaju za 64 odsto veće šanse da budu hospitalizovani, saopštio je danas državni Institut Serim.

Od 2.155 ljudi inficiranih opasnim B117 sojem, 128 je hospitalizovano, što je za 64 odsto više nego kod onih koji su zaraženi drugim sojevima, navodi se u studiji koju je preneo Rojters.

Rezultati studije su slični onoj koja je urađena u Velikoj Britaniji ranije ovog meseca, dodao je institut.

Britanski soj je prošle nedelje postao dominantan u Danskoj i činio je dve trećine novih kovid slučajeva u odnosu na manje od pet odsto, koliko ih je bilo na početku godine.

U Austriji ponovo više od 2.000 novozaraženih

U Austriji je, po prvi put od popuštanja mera, broj novozaraženih prekoračio cifru od 2.000.

U protekla 24 sata u Austriji je registrovano 2.005 nova slučaja zaraze korona virusom.

Poslednji put broj novoobolelih bio je 22. januara iznad 2.000, kada je prijavljeno 2.088 slučaja.

Međutim, ovome je doprinela i činjenica da je pokrajina Štajerska, zbog tehničkih problema, naknadno prijavila jedan broj novoobolelih od prethodnih dana.

Broj umrlih porastao je za 37 na ukupno 8.470.

Trenutno u Austriji ima 17.558 aktivno obolelih, od kojih je 1.322 hospitalizovano, a 256 se nalazi na intenzivnoj nezi.

U protekla 24 sata sprovedeno je 44.222 testiranja.

Od početka pandemije u Austriji je 450.376 osoba pozitivno testirano na korona virus, a izlečeno 424.348.

Kada je reč o procesu vakcinacije sprovedeno je do sada 533.870 vakcinacija.

Poljska vraća restriktivne mere u severoistočnoj regiji
 Poljska će ponovno uvesti restriktivne mere u severoistčnoj regiji, koja je prijavila relativno visok broj novih slučajeva korona virusa u odnosu na ostatak zemlje, najavio je danas ministar zdravlja te zemlje Adam Njeđelski.
On je na konferenciji za novinare rekao da će u skladu sa merama od subote biti zatvoreni tržni centri, hoteli i škole u Vojvodstvu Varminsko-Mazurskom.
Vlada u Varšavi je sredinom februara ublažila mere, dozvolila posete pozorištima i skijaškim centrima, ali je trenutno suočena sa trećim talasom epidemije.

Mađarska prva zemlja EU koja koristi kinesku vakcinu

Mađarska je danas postala prva zemlja Evropske unije u kojoj je počela vakcinacija kineskom vakcinom Sinofarm protiv korona virusa, pošto je već počela vakcinaciju ruskom vakcinom Sputnjik Ve.

Te dve vakcine nisu odobrene u EU.

„Ovo je važan dan, jer započinjemo vakcinaciju kineskom vakcinom“, rekao je premijer Viktor Orban u video snimku koji je objavio na svom Fejsbuk profilu, prenosi Rojters.

Mađarska je u januaru objavila da je postigla dogovor o nabavci pet miliona doza vakcine Sinofarm, a prvih 550.000 doza stiglo je u Budimpeštu prošle sedmice.

Grčka: Nema ukidanja mera od 1. marta, raste broj zaraženih

Grčke vlasti su saopštile da neće biti u mogućnosti da ukinu restriktivne mere na širem području Atine od 1. marta kao što je prvobitno planirano, zbog velikog porasta broja novoinficiranih korona virusom, saopštio je danas premijer Kirijakos Micotakis.

grčka, korona

Na širem području Atine, na kojem živi polovina stanovnika Grčke, uvedene su striktne antiepidemijske mere koje bi trebalo da traju do 28. februara, prenosi Rojters.

Nadležne službe saopštile su da su u protekla 24 sata od kovida-19 preminulo 22 pacijenata, a da je infekcija korona virusom potvrđena kod 2.147 ljudi, od kojih približno polovina njih živi na širem području Atine.

Atina: Popunjeno 90 odsto kreveta na intenzivnoj nezi

Kreveti u bolnicama na intenzivnoj nezi u bolnicama u Atini i okolini popunjeni su 90 odsto, rekao je danas ministar zdravlja Vasilis Kikilijas.

I šefica naučnog odbora za intenzivnu negu i krevete u javnim bolnicama, Kotanidiou, specijalista za respiratorne infekcije, ukazuje da se region Atika trenutno suočava sa najvećim pritiskom, ali je naglasila da niko nikada nije ostavljen bez zdravstvene nege, prenela je agencija ANA.

Kikilijas je pohvalio brojke tokom sastanka vlade ranije u toku dana - dosad je podeljeno 758.480 doza vakcina, što čini 7,22 odsto populacije, a dnevno se vakcinise 25.004 ljudi.

I Ukrajina krenula s vakcinacijom, prvi na redu medicinari

U Ukrajini je danas počela vakcinacija protiv korona virusa, a prvi će biti vakcinisani lekari.

"Bezbedan proces vakcinacije sprovodiće se na dobrovoljnoj bazi i vršiće ga kvalifikovani mobilni timovi", naveo je ukrajinski premijer Denis Šmigal u poruci na Telegramu, a prenosi Rojters.

Ukrajina zaostaje za svojim susedima u obezbeđivanju vakcina za svojih 41 miliona građana i obratila se državama članicama Evropske unije za pomoć, ali je odbila da kupi vakcinu "Sputnjik V" od Rusije.

Ukrajina je u utorak dobila prvu seriju od 500.000 doza vakcine kompanije Astrazeneka. Vakcine je proizveo indijski Institut za serume, najveći svetski proizvođač vakcina.

U Ukrajini je do sada registrovano više od 1,3 miliona slučajeva korona virusa, dok je od posledica ove infekcije preminulo 25.309 osoba.

Portugal daje 5 odsto svojih doza vakcina bivšim kolonijama

 Portugalija će poslati pet odsto svojih doza vakcina protiv korona virusa grupi afričkih zemalja portugalskog govornog područja kao i Istočnom Timoru i jugoistočnoj Aziji u drugoj polovini godine, najavio je ministar spoljnih poslova Augusto Santoš Silva danas.

Prema programu EU o raspodeli vakcina Portugalija sa 10 miliona stanovnika, trebalo bi da dobije 35 miliona doza vakcina, a pet odsto od ove količine bilo bi 1,75 miliona doza, prenosi Rojters.
Zemlje kojima bi Portugalija poslala vakcine su njene bivše afričke kolonije - Mozambik, Angola, Gvineja Bisau, Ekvatorijalna Gvineja, Sao Tome i Principe i Zelenortska ostrva.

Silva je novinarima rekao da distribucija vakcina ovim zemljama i Istočnom Timoru predstavlja deo "bilateralne saradnje". Lokalni zdravstveni radnici biće obučeni za davanje vakcina.

Švajcarska će početi ublažavanje "zaključavanja" od 1. marta

Švajcarska će započeti ublažavanje restriktivnih mera uvedenih protiv širenja kovid-19 od 1. marta, saopštila je danas vlada i potvrdila ranije planove za otvaranje prodavnica, muzeja i biblioteka i omogućavanje okupljanja na otvorenom do 15 ljudi.

Sledeća faza ponovnog otvaranja planirana je za 22. mart ako tok pandemije to dozvoli, preneo je Rojters.
Vlada bi 19. marta trebalo da odluči o narednim koracima.
Opreznim ponovnim otvaranjem, Švajcarska vlada teži da postigne postepenu normalizaciju društvenog i ekonomskog života, iako je epidemiološka situacija i dalje nesigurna jer kruže nove, zaraznije varijante virusa, navedeno je u saopštenju.

Svesna uticaja ograničenja na mlade ljude, vlada je saopštila da che omogućiti sportske i kulturne aktivnosti mladima starim do 20 godina.

Premijer Švedske: Skratiti radno vreme restorana, kafića...

Švedska vlada saopštila je danas da će skratiti radno vreme restorana, barova i kafića i ograničiti broj ljudi u prodajnim objektima kako bi se usporila pandemija korona virusa.

"Nije vreme za opuštanje. Možemo da izbegnemo treći talas ako budemo držali distancu", rekao je premijer Stefan Loven, prenosi Rojters.

Širenje korona virusa u Švedskoj ubrzano je prethodnih nedelja, a Agencija za zdravlje upozorila je na mogući treći talas.

Tagovi