Reditelj filma "Dara iz Jasenovca": Scenario autentičan, tužio sam Zafranovića zbog klevete

Reditelj filma "Dara iz Jasenovca" Predrag Antonijević, ističe da je scenario Nataše Drakulić autentičan, a da je reditelja "Djece Kozare" tužio, između ostalog, i zbog optužbi za plagiranje.
On je reagovao nakon što je dramska spisateljica Biljana Srbljanović na društvenim mrežama ukazala na pojedine sličnosti između njegovog filma "Dara iz Jasenovca" i scenarija za film Lordana Zafranovića "Djeca Kozare", koji nikada nije snimljen.
 
"Lordana Zafranovića smo u junu prošle godine tužili sudu zbog kleveta raznih vrsta, uključujući i to. Teška srca, nije mi to bio cilj, ali morali smo. Vređao me je i lično i rekao da je to plagijat. To je jako ružno, nekolegijalno i neprofesionalno. Samo govorimo o istim istorijskim temama. Scenario nema nikakve veze, jednostavno su to isti istorijski događaji. Sve je to čisto kao suza", navodi Antonijević.
 
On navodi i da nije pročitao post Biljane Srbljanović, da je samo čuo za te paralele, ali da je "siguran da to nema veze jedno s drugim". Na pitanje o sceni sa vagonima na početku odgovara kontrapitanjem: "Kako da ne budu vagoni, kada su vagonima dovoženi?" Slično kaže i za to što mala Dara vidi ubistvo na stanici, na scenu sa rafalima…
 
"To su sve opšta mesta mnogih logorskih filmova. Imate svađu oko hrane u deset filmova. Nije to palo s neba. Nisam čitao to što je Biljana pisala detaljno. Mogu samo da kažem da je Lordan tužen, idemo na sud, gde ćemo imati šansu da to raspravimo, a ko god hoće neka izvoli, neka pogleda scenarija. To je jedino što imam da kažem, drugo ne", kaže Antonijević za nova.rs.
 
Korisnici društvenih mreža navode i da je on, kao predsednik komisije Filmskog centra Srbije, mogao da vidi Diklićev scenario.
 
"Ja sam taj scenario pročitao tek pred kraj snimanja svog filma, kada sam bio u komisiji. A nijedan se scenario ne piše za sedam dana. Nemam druga posla, nego da uzimam tuđi scenario. Samo govorimo o istim istorijskim činjenicama, a niko nema monopol na istorijske činjenice. To su istorijski događaji koji su svima dostupni. Tvrdim da je naš film apsolutno autentično delo", podvlači reditelj "Dare iz Jasenovca".
 
Dramska spisateljica Biljana Srbljanović na svom Fejsbuk profilu podelila je tekst u kojem ukazuje na pojedine sličnosti između filma "Dare iz Jasenovca" Predraga Antonijevića, koji je već nedeljama tema medija u Srbiji, te scenarija za film Lordana Zafranovića "Djeca Kozare", koji nikada nije snimljen, o čemu opširnije na OVOM LINKU.
  • Joca

    26.02.2021 14:53
    Наравно да немаш речи. Немате их ви комунци последњих 75 година колико дуго ширите ове лажи, али још увек нисте успели да покажете (направите) било који доказ за ове тврдње. Претпостављам да му је због тога што је "помагао усташама у привођењу народа" тај исти народ подигао споменик испред цркве у Стричићима.

    Podigao mu je spomenik neko iz sela odakle su bili njegovi borci, ili simpatizeri koji su im davali hranu i konje... za ove iz partizanskih krajeva i sela baš ga je bilo briga što su Srbi, odradio je tezgu za Nemce i ustaše... Mog dedu su četnici zamalo streljali jer je u njegovoj kući u selu bila partizanska komanda, iako on sam nije ni učestvovao u ratu, a teško je mogoa da zabrani partizanima da se tu stacioniraju. Spasilo ga je to što je jedan od njih znao mog pradedu, koji je poginuo u prvom svetskom ratu i bio odlikovan.
    Četnici - koljači, gibaničari... jedina "svetla" tačka je pop Đujić, koji se nije bavio klanjem drugih, nego je branio svoj narod od ustaša. Sarađivao je sa Italiijanima, to je tačno, ali nije da je imao ne znam kakvog izbora.
  • Dr Miggyy

    24.02.2021 22:46
    ISTORIJA TAKO HTELA?
    Svaka čast malenoj devojčici Biljani Čekić, ala Dara u filmu "Dara iz Jasenovca", na uspešno odigranoj potresnoj roli. Ljudkost i materijalnu pomoć je pružio i gospodin Dodik, koji je takođe obezbedio stependiju za Bilju, hvala mu na tome. U ovom slučaju zahvalnost pada i na gospodinu režiseru filma Predragu Antonijeviću, na izboru Biljane za ulogu Dare od 2000 kandidatkinja, ima boga?. Biljo svu sreću tebi lično i tvojima da uspete u poštenom životu i ophođenju. Nastavi školu i prati istoriju i njena nova zbivanja.
  • Novosađanka

    24.02.2021 18:18
    Antonijeviću, kako te nije sramota? Nema ni jedne stvari u ovoj državi koja nije uništena i izopačena. Ko zadnji izađe nek ugasi svetlo. Nemam šta više da dodam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija