Dostupni linkovi

'Uklonjene prepreke' za punu operativnu saradnju BiH sa Europolom


Selmo Cikotić i Dragan Lukač (fotoarhiv)
Selmo Cikotić i Dragan Lukač (fotoarhiv)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska (RS) Dragan Lukač rekli su 23. februara kako su uklonjene sve prepreke za uspostavljanje pune operativne saradnje sa Europolom, jednim o uslova koje je EU postavila pred BiH.

Iz Ministarstva sigurnosti je saopšteno kako će ovo omogućiti početak razmjene operativnih informacija sa Europolom.

Kontakt tačka za saradnju BiH sa Europolom uspostavljena je 2017. godine i ona se nalazi u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i funkcioniše tako da se od Europola umjesto prema jednoj tački, prosljeđuju informacije prema svim policijskim agencijama.

Na tu činjenicu u posljednjem mišljenju o napretku BiH upozorila je i Evropska komisija i konstatovala da kontakt BiH sa Europolom još nije operativan.

Ministri su takođe razmijenili i informacije o migrantskoj situaciji te saradnji policijskih agencija u sprječavanju ilegalnih migracija.

Naglašeno je da će Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a nastaviti sa slanjem policijskih službenika kao pomoć Graničnoj policiji BiH, u cilju bolje kontrole i nadzora istočne granice BiH.

U bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH, koja ima deset kantona, šest je prihvatnih centara za migrante i izbjeglice.

Vlasti drugog bh. entiteta, RS-a, odbijaju da pomognu migrantima koji su se zadesili na njihovoj teritoriji.

Vlasti RS-u su odbile i plan Vijeća ministara BiH iz 2018. godine koji je predviđao i nekoliko centara za prihvat migranata u RS-u.

EU, uključujući i najviše evropske zvaničnike, u više navrata su od početka zimskog perioda, pozvali vlasti BiH da preduzmu mjere kako bi spriječili humanitarnu katastrofu.

U BiH je, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), oko 8.000 migranata i izbjeglica, od čega je njih 1.500 van bilo kakvog zvaničnog smještaja i borave u improvizovanim šatorima i napuštenim objektima u blizini bh. granice sa Hrvatskom.

XS
SM
MD
LG