Dostupni linkovi

Crna Gora: 12 preminulih, 574 novozaraženih


Minitrica zdravstva Crne Gore Jelena Borovinić Bojović se vakciniše
Minitrica zdravstva Crne Gore Jelena Borovinić Bojović se vakciniše

U Crnoj Gori su još 574 osobe zaražene korona virusom, a 12 oboljelih od COVID-19 je preminulo, saopštio je Institut za javno zdravlje te zemlje.

Trenutno je 8.337 oboljelih, a od početka epidemije je preminulo je 969 osoba.

Vakcinacija 150 zaposlenih u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), koji rade sa pacijentima oboljelim od COVID-19 počela je 23. februara.

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović se prva vakcinisala u Kliničkom centru, iako, kako je rekla, posjeduje antitijela na korona virus.

“Preporuka je svih svjetskih stručnjaka da i oni koji su preležali korona virus treba da budu vakcinisani”, rekla je Borovinić Bojović.

Do sada je u Crnu Goru dopremljeno dvije hiljade doza ruskih vakcina Sputnjik V koje je Srbija donirala 17. februara.

Borovinić Bojović je najavila da će do kraja sedmice u Crnu Goru stići ukupno 35 hiljada ruskih i kineskih vakcina.

“Druga pošiljka ruske vakcine stići će u Crnu Goru 25. februara, pet hiljada doza. To je prva isporuka od 50 hiljada koja je predviđena za prvi kvartal, a 30 hiljada doza kineske vakcine stići će 27. februara”, rekla je ministarka.

Za drugi kvartal godine, kako je kazala, očekuje se 50 hiljada ruskih, po 150 hiljada kineskih i Fajzerovih vakcina, te 84 hiljada vakcina Astra Zeneka koje su dogovorene preko Covax mehanizma.

“Nacionalnom strategijom za imunizaciju je predviđeno da bi bilo optimalno da se vakciniše 330 hiljada stanovnika, što bi koristilo kolektivnom imunitetu”, rekla je ministarka.

Crna Gora ima oko 620 hiljada stanovnika.

Vakcinacija je u Crnoj Gori počela 20. februara, a prve vakcine su primili korisnici i ljekari Doma starih u Risnu.

Srbija donirala Crnoj Gori rusku vakcinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Uporedni podaci iz država regiona pokazuju da Crna Gora ima najviše aktivno oboljelih (1.307) i hospitalizovanih od COVID-19 na 100 hiljada stanovnika (72). Na vrhu liste je i najveće četrnaestodnevne incidencije (1.070), odnosno po broju novih slučajeva infekcije na 100 hiljada stanovnika u prethodnih 14 dana.

XS
SM
MD
LG