Biznis Privreda i finansije
HAOS NA TRŽIŠTU BITKOINA! Cena je jutros padala iz minuta u minut, u 16 h je nastao OBRT, ali i stiglo oštro upozorenje iz SAD

HAOS NA TRŽIŠTU BITKOINA! Cena je jutros padala iz minuta u minut, u 16 h je nastao OBRT, ali i stiglo oštro upozorenje iz SAD

Cena najpopularnije svetske kriptovalute pala je u protekla 24 sata za čak 15 odsto. Jutros oko 9h bitkoinom se trgovalo po ceni manjoj od 48.000 dolara, a samo sat posle, po ceni od 46.000! U 16 ponovo je vredeo 48.000!

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Bitkoin Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Bitkoin

Pre samo dva dana bitkoin je dostigao svoj istorijski maksimum i premašio 58.000 dolara, da bi zatim krenuo strmoglav pad.

Tokom prošle nedelje, ova digitalna valuta je vrtoglavo rasla iz dana u dan, pa praktično i iz sata u sat, a jedan od glavnih razloga bilo je uključivanje velikih investitora u kupovinu bitkoina.

Upozorava i američka ministarka finansija

Danas se oglasila i američka ministarka finansija DŽenet Jelen. Smatra da je posedovanje bitkoina predstavlja rizik kako za investitore, tako i za građane, i ističe da su važna pitanja o zakonitosti i stabilnosti najveće svetske kriptovalute i dalje otvorena.

"Ne mislim da se bitkoin široko koristi kao sredstvo transakcija...ali i u meri u kojoj se koristi, bojim se da je to često za nezakonite finansijske radnje. On je krajnje neisplativ za obavljanje transakcija, jer količina energije koja se troši za obradu tih transakcija je zapanjujuća", rekla je Jelen za CNBC.

Kako je dodala, "to je izuzetno špekulativna imovina i mislim da bi ljudi trebalo da budu svesni njene esktremne nestabilnosti, a ja sam zaista zabrinuta zbog potencijalnih gubitaka koje investitori mogu da pretrpe".

Foto: shutterstock

Sve je počelo sa kompanijom Tesla koja je kupila bitkoine u vrednosti od 1,5 milijardi dolara, a potom je stigla najava i iz kompanije Apple da bi mogla da krene istim putem.

Nakon što je u nedelju dostigla maksimalnu vrednost od 58.200 dolara, usledio je pad nakon izjave, odnosno tvita Ilona Maska, da je "cena bitkoina prebrzo otišla tako previsoko".

Najpopularnija svetska kriptovaluta već nekoliko nedelja obara rekorde u svojoj vrednosti, a samo tokom februara je skočila za 60 odsto.

U poslednjih godinu dana vrednost bitkoina porasla je sedam puta.

Pročitajte još

Direktor kompanije "Kju 9 kapital" za digitalnu imovinu iz Hong Konga Džejms Kvin smatra da je "sasvim normalno i zdravo" to što pojedinci prodaju bitkoine i ocenio da to u ovom trenutku rade ulagači iz maloprodaje.

Procene su da bitkoin u Srbiji ima više od 20.000 ljudi.