1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Društvo

Francuska: Prekinite da ćutite o pedofiliji

23. februar 2021.

Pokret #metoo dao je glas ženama koje su bile žrtve seksualnog nasilja. Ali nije uključivao decu. To se sada menja. I Francuska je u šoku – na videlo stalno izlaze novi slučajevi.

https://p.dw.com/p/3pjZ4
Foto: Imago Images/blickwinkel

Na jednom zidu u modernom 10. arondismanu u Parizu zalepljeni su beli listovi papira. Na svakom je po jedno crno slovo. Zajedno čine poziv „Rompre le silence“ – „Prekinite da ćutite“. U Francuskoj skoro svakog dana izađe na videlo neki novi slučaj seksualnog zlostavljanja dece. Poznate osobe javno govore o seksualnim zloupotrebama koje su doživele u svojim porodicama. A Odri Pulvar, novinarka i gradska odbornica u Parizu, za radio-stanicu „Frans inter“ kaže: „Ja sam ovde kao ćerka pedofila-kriminalca, kao ćerka jednog monstruma.“

Njen otac, poznati i ugledni sindikalac s francuskog ostrva Martinika, navodno je godinama seksualno zlostavljao svoje tri nećake. Odri Pulvar se priseća: „Uvek sam osećala da nešto nije u redu, ali nisam znala šta. Moja sestra od tetke Barbara mi je u jednoj svađi rekla: Tvoj otac gura ruku u moje gaćice. Tada je imala sedam godina. Osećala sam se kao da sam paralisana. Imala sam šest godina.“

„Deca javno osuđuju svoje mučitelje“

Odri Pulvar je više od 20 godina ćutala o optužbama na račun njenog oca. Sada se usudila da progovorit, ohrabrena raspravama o seksualnoj zloupotrebi dece koje potresaju Francusku od početka godine. Početkom januara šok je izazvala knjiga „La Familia Grande“. U njoj pravnica Kamil Kušner optužuje svog očuha, uglednog politikologa Olivijera Duhamela, da je godinama seksualno zlostavljao njenog brata blizanca. Od tada pod heštegom #metooinceste svoja iskustva dele brojne žrtve seksualnog nasilja u porodici.

To je nastavak pokreta #Metoo, kaže filozof Mark Krepon: „Pokret #metoo dao je glas ženama koje su bile žrtve seksualnog nasilja, ali nije uključivao decu. To se sada menja. Deca-žrtve seksualnog zlostavljanja sada javno osuđuju svoje mučitelje i sada to vidi čitavo društvo.“

Francuska: žrtve incesta svedoče

„Prag tolerancije se menja“

U centru pažnje javnosti sada nisu našli samo počinioci, već i osobe koje su znale što se događa, a nisu ništa preduzele. U delovima intelektualne elite optužbe za seksualno zlostavljanje dece, poput onih protiv politikologa Duhamela, navodno su dugo bile poznate i o tome se ćutalo. Frederik Mion, direktor uglednog pariškog univerziteta Sajens Po, navodno je znao za to. Nakon masovnih protesta povukao se sa dužnosti.

„Za naše društvo to sada znači da određene optužbe više ne mogu jednostavno da se tolerišu. Mnogi su dugo s tim prolazili bez posledica, sada to više neće biti moguće“, kaže filozof Krepon i ističe da je došlo do društvene promene, da se prag tolerancije upravo sada menja.

Prvi efekti već su vidljivi, jer optužbe su tako glasne i brojne, da ni francuska vlada više ne može da žuti. Ministar pravosuđa Erik Dupon-Moreti založio se za promenu zakona. „Čin seksualne penetracije koji izvede odrasla osoba na maloletnoj osobi mlađoj od 15 godina, treba da se smatra za silovanje“, rekao je ministar.

„Saslušajte žrtve!“

Dok je u Nemačkoj sporazumni seksualni odnos dozvoljen samo starijima od 14 godina, u Francuskoj maloletne žrtve moraju da dokazuju da seksualne radnje nisu bile dobrovoljne. Nakon što su žrtve našle snage da otvore oči društvu, oni koji pišu zakone ne smeju više da zatvaraju oči, navodi se u otvorenom pismu francuskoj vladi koje su potpisale mnoge poznate osobe, poput pevačice Karle Bruni i fudbalskog trenera Didijera Dešampsa.

I ćerka počinioca Odri Pulvar poziva: „Saslušajte šta žrtve imaju da kažu i uvažite njihove izjave!“

I to sve žrtve. Jer, u jeku rasprave o zločinima pedofila u Francuskoj se u centru pažnje generalno našla tema seksualnog nasilja, pre svega kod elite. Pod heštegom #sciencesporcs („porc“ je francuska reč za svinju), studentkinje uglednog univerziteta Sajens Po govore o napadima među studentima i optužuju upravu univerziteta da po tom pitanju ništa ne radi. I one traže: „Rompre le silence“ – „Prekinite da ćutite“.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android