Capital.ba

Bh. haubica na prestižnom sajmu u Abu Dhabiju

23.02.2021. / 9:30

TRAVNIK – Nakon nekoliko godina ispitivanja i testiranja, kako u zemlji tako i u inostranstvu bosanskohercegovačka samovozna haubica H-155 kalibra 155 mm čiji je prototip urađen u BNT-u Novi Travnik otišla je ovih dana na svoj prvi međunarodni veliki sajam vojne opreme i naoružanja u Abu Dhabi na prestižni sajam IDEX 2021.

haubic

FOTO: Faktor

Ovo je veliki uspjeh domaće pameti, nadamo se prvim porudžbinama i novim uspjesima domaće namjenske industrije. Radi se o vrlo modernom samohodnom oruđu u standardnom NATO kalibru artiljerijskog naoružanja od 155 mm.

To je jedno veoma ozbiljan artiljerijski sistem koji ima automatski punjač sa šest granata. Sa posebnom vrstom municije koja se može proizvoditi u BiH, ovo oruđe ima domet preko 40 kilometara.

Tu je također, informacijski sistem vođenja, što znači da posada može automatski zauzeti elemente za gađanje. Vozilo je opremljeno sa GPS sistemom i ono daje svoju lokaciju elementima u elektronskom izviđanju fronta. Prva bh. haubica u rangu haubica Sora i Nora, koje proizvodi Jugoinport u Srbiji. Za razliku od tih samohodnih haubica, bh. haubica je puno lakša i dosta jeftinija. Prednost je i to što Bratstvo Novi Travnik ne mora uvoziti određene komponente hidraulične opreme“,  pojasnio je za Faktor vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Bosna i Hercegovina izvezla je oko pet miliona i dvjesto hiljada komada vojne opreme čija je vrijednost približno oko stotinu osam miliona evra. Najveći dio je otišao u Saudijsku Arabiju.    Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Bh. haubica na prestižnom sajmu u Abu Dhabiju

    1. Брррко

      5 200 000 комада војне опреме чија је укупна вриједност око 108 000 000 €. То му дође да комад војне опреме кошта, у просјеку 20,77 €. ЖАЛОСНО.

    2. Ja

      Čitaš li ovo Milorade?
      A ti i dalje pričaš priče.
      Boli te uvo, samo da Elektroprivreda nastavi plaćati milione njegovom sinu i Škrbićevom zetu.

      • General

        U Federaciji se radi!

    3. Direkt

      Mercedes sa kraja 80-ih i početka 90-ih godina prošlog vijeka sa mršavom cijevi.

    4. kob

      Extra, Federacija razvija namjensku industriju i pravi haubice. A mi? Šta mi radimo? Najkomplikovaniji proizvod što pravimo sirćetna kiselina iz Teslića! Dali ima ikog koga ovo brine??? …

      • General

        Ova firma ima potpisane ugovore i radi u kontinuitetu.