Najnovije vesti
Vesti Društvo
STIGLA ČETVRTA VAKCINA Sleteo avion sa AstraZeneka cepivom, Vučić: Već od sutra će biti u upotrebi (FOTO)

STIGLA ČETVRTA VAKCINA Sleteo avion sa AstraZeneka cepivom, Vučić: Već od sutra će biti u upotrebi (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" avion kojim je u Srbiju dopremljeno 150.000 vakcina britansko-švedskog proizvođača "Astra Zeneka".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Astra Zeneka u Srbiji 1 Foto: Screenshot / screenshot
Astra Zeneka u Srbiji 1
Foto: Screenshot / screenshot

Zajedno sa predsednikom Vučićem vakcine su na aerodromu dočekali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji.

- Želim ovo nedeljno jutro da iskoristim da kažem građanima da je ovim avionom stiglo 150.000 doza "Astra Zeneka" vakcine. I to nisu doze, već vakcine, jer kod "Astra Zeneke" revakcinacija dolazi posle 12 nedelja. Ja sam ponosan na odgovornost i ozbiljnost za očuvanje zdravlja naših građana. Mi smo druga zemlja posle UAE koja ima na raspolaganju više od tri vakcine - rekao je Vučić i dodao:

Foto: Screenshot / screenshot

- Za ovo je bilo potrebno mnogo truda, ali i truda naših prijatelja iz Velike Britanije. Ja sam molio premijera Borisa Džonsona, ali i druge ljude iz vlasti Velike Britaniji i hvala im puno, cena za ove vakcine je najpovoljnija. One će već od sutra biti dostupne našim građanima - rekao je predsednik.

"Očekujem pad brojki u martu"

Foto: Screenshot / screenshot

- Očekujem pad brojki u martu mesecu kada vakcina pokaže svoju efektivnost i snagu. Verujem da Srbija može da sačuva svoje drugo mesto u Evropi po broju vakcinisanih, u svetu smo trenutno šesti, očekujem da ćemo i dalje biti u prvih 10. Srbija po mnogim pitanjima prednjači u svetu. Hvala građanima, čestitam im na ovome, želim im mnogo uspeha i što više vakcina - rekao je Vučić.

"Pre Kovaksa vakcinisaćemo oko 20 odsto ljudi u Srbiji"

- Ovo su naši bilateralni razgovori, ne "Kovaks" program. Za nas će biti značajan i "Kovaks" program, ali pre nego što on dođe mi ćemo vakcinisati milion i sto ili dvesta hiljada ljudi, što je dvadeset odsto ukupnog življa Srbije - naglasio je Vučić.

Stiže i Fajzer i Sputnjik

U narednih nekoliko dana, kada Agencija za lekove da zeleno svetlo za upotrebu novog cepiva, građani Srbije moći će da biraju između četiri različite vakcine - američko-nemačke "Fajzer/Biontek", ruske "Sputnjik V", kineske "Sinofarm" i vakcine britansko-švedske kompanije "AstraZeneka".

Pročitajte još

Osim toga, uskoro će pristizati daleko više "Fajzerovih" vakcina, a za nekoliko meseci očekuje se proizvodna ruske vakcine na Torlaku.

Osim 150.000 doza "AstraZeneka" vakcine, očekuje se da danas u našu zemlju stigne i novi kontigent od 50.000 doza ruskog cepiva.

VIDEO: CNN o vakcinaciji u Srbiji