Jugoslavija se oprašta od Đoleta, u Novom Sadu dan žalosti

Regionalne vesti - Subota 20.02.2021 - 01:05

Prema nezvaničnim saznanjima, na dan sahrane velikog kantautora Đorđa Balaševića, biće poglašen Dan žalosti u Novom Sadu.

"Još nismo svesni gubitka koji nas je zadesio" FOTO: Youtube/screenshot
U znak žalosti su ugašena svetla na Gradskoj kući u Novom Sadu.
 
Večeras su u ovom gradu zastave Republike Srbije spuštene na pola koplja.
 
Prijatelji i kolege se opraštaju na društvenim mrežama, a Novosađani su se okupili na centralnom gradskom trgu kako bi odali počast čuvenom pevaču.
 
Nešto ranije, sugrađani su palili sveće i ispred Balaševićeve kuće u Ulici Jovana Cvijića.
 
 
Na Ilici u Zagrebu okupilo se oko tridesetak ljudi koji su, ostavljajući upaljene lampione, cveće i plišane zeke (što je aluzija na Balaševićevu pjesmu ”Neki novi klinci”), zapevali baladu ‘Slovenska‘, prenosi Jutarnji list.
 
Baš kao što kažu stihovi pesme Đorđa Balaševića pod nazivom “Stih na asfaltu” s albuma Devedesete, tako su mu zagrebački fanovi, sasvim spontano se okupivši, odali počast posljednji put.
 
 
I u Sarajevu, na Skenderiji, mestu gde je toliko mnogo puta nastupio Balašević, okupili su se poštovaoci velikog kantautora i pale sveće.
 
 
Američka agencija Asošijejted pres (AP) izvestila je večeras o smrti srpskog kantautora Ðorđa Balaševića, a tu vest preneli su i drugi američki mediji, uključujući "Vašington post", Ej-Bi-Si njuz i Ju-Es njuz.
 
AP navodi da je Balašević bio vrlo popularan širom nekadašnje Jugoslavije, nakon ratova 1990-ih godina.
 
U tekstu se podseća da je Balašević započeo karijeru krajem 1970-ih i početkom 1980-ih, te da je prvo nastupao u bendovima, a potom pokrenuo solo karijeru "sa svojom mekom pop muzikom i duhovitim tekstovima".
 
Podseća i da se nakon raspada Jugoslavije, Balašević otvoreno usprotivio nacionalizmu koji je, kako se navodi, podgrevao sukobe.
 
- Zbog njegovih stavova, mejnstrim mediji u Srbiji izbegavali su Balaševića tokom ratne ere- navodi AP.
 
Agencija napominje da je Balašević i nakon rata bio omiljen na, kako navodi, etnički podeljenom Balkanu i da je punio koncertne sale u svih šest bivših jugoslovenskih republika.
 
Balaševićevi nastupi, ističe AP, bili su poznati po njegovim komentarima o raznim temama na bini.
 
- Jedna mala kultura kojoj mi pripadamo nema toliko velikih ljudi, toliko velikih umetnika, toliko darovitosti koje je podrazumevao taj čovek - rekao je danas novinar i rok kritičar Petar Peca Popović, povodom smrti kantautora Đorđa Balaševića.
 
- Razni epiteti idu uz Đorđa Balaševića, ali kada kažete naš (Bob) Dilan, to je Đorđe Balašević. Ta poetika, darovitost, to prepoznavanje tih sitnica i detalja u svakodnevnom životu, to nezaboravljanje istorije, to nezaboravljanje tih čudesa, taj rečnik, rehabilitacija jezika, to je sve Balaševiću išlo od ruke kao retko kome u našem jeziku - naglasio je Popović.
 
On je, gostujući na RTS-u, konstatovao da još nismo svesni gubitka koji nas je danas zadesio.
 
- Ne zaboravite, 1987. Đorđe je snimio pesmu "Samo rata da ne bude" i zbog te pesme i mnogih drugih on se raznima zamerio. Moj duboki osećaj, kada se pre neki dan delilo ono ordenje za Dan državnosti, o Đorđa Balaševiča su se ogrešili. Ta četiri njegova vršnjaka koja su dobila, on tu pripada, to je taj kvintet - smatra Popović.
 
Dodao je da Balašević nije dobio ono što njegov talenat i njegovo delo zaslužuju i da sada, oni koji su se ogrešili o njega, imaju priliku da mu upute izvinjenje, da mu se poklone i kažu koga smo izgubili.

 

OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: