Najnovije vesti
Vesti Politika
Vučić se sastao sa potpredsednikom ruske vlade Jurijem Borisovim

Vučić se sastao sa potpredsednikom ruske vlade Jurijem Borisovim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas potpredsednika Vlade Rusije i kopredsednika Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije Jurija Borisova.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Aleksandar Vučić, Borisov Foto: Instagram / screenshot
Aleksandar Vučić, Borisov

- Drago mi je što veliki praznik - Sretenje, proslavljamo s našim ruskim prijateljima - rekao je Vučić i zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na čestitki za Dan državnosti.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog klabineta, predsednik Vučić je izrazio nadu da će imati priliku da ponovo ugosti u Beogradu predsednika Putina.

Vučić je Borisovu čestitao Orden Republike Srbije na lenti kojim ga je odlikovao, i rekao da ga je višestruko zaslužio svojim zalaganjem za jačanje saradnje Srbije i Rusije. On je takođe istakao da su strateški odnosi dveju zemalja dobri i posehbno ukazao na značaj aktivne podrške Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Potpredsednik ruske vlade Borisov je predsedniku Vučiću čestitao Dan državnosti i rekao da mu je čast da primi visoko srpsko odlikovanje.

Predsednik Vučić je zahvalio i za isporuke ruske vakcine "Sputnjik V", a dvojica sagovornika razgovarali su i o realizaciji planova da Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije i na osnovu ruske tehnologije, samostalno proizvodi vakcine.

Ruska strana je, ovom prilikom, visoko ocenila rad Instituta "Torlak" i najavila nastavak konsultacija, kako bi bila ostvarena ta saradnja.

Potpredsednik ruske Vlade Borisov je rekao da odnosi dve zemalje stalno napreduju.

- Svaki naš sastanak otvori novu stranicu saradnje - istakao je ruski zvaničnik.

Pročitajte još

Dvojica sagovornika su, tim povodom, istakli za cilj da robna razmena Srbije i Rusije nadmaši četiri milijarde dolara.

Predsednik Vučić i potpredsednik ruske Vlade Borisov su konstatovali da realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata dobro napreduje.

Očekuje se da do kraja godine bude završena izgradnja deonice pruge od Stare Pazove do Novog Sada, kako je predsednik Vučić i obećao. Takođe je istaknuta i važnost projekta dispečerskog centra za železnički saobraćaj u Srbiji, piše u saopštenju.

Kad je reč o gasovodu kroz Srbiju od bugarske granice do mađarske granice, konstatovano je da projekat prati planiranu dinamiku i da bi isporuka gasa, prema planu, mogla da počne do kraja trećeg tromesečja ove godine.

Borisov, koji je jutros doputovao u zvaničnu posetu Srbiji, prethodno se sastao s premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenadom Popovićem.