Hronika

Lavina na Prenju usmrtila planinara, pripadnika Oružanih snaga BiH

Lavina na Prenju usmrtila planinara, pripadnika Oružanih snaga BiH
Foto: Fena/Arhiva | Lavina na Prenju zatrpala planinara, pripadnika Oružanih snaga BiH

Na Prenju se jutros pokrenula manja lavina koja je usmrtila jednog od dvojice planinara koji su se penjali na ovu planinu, inače pripadnika Oružanih snaga BiH, potvrdio je bivši predsjednik Planinarskog saveza BiH Zehrudin Isaković.

Federalni mediji su objavili da je poginuo Rade Šimić (31).

Isaković kaže kako je lavina u potpunosti zatrpala alpinistu.

"Upravo sam dobio informaciju da je uslijed udara od stijenu poginuo. Njegovo tijelo se nalazi na nepristupačnoj lokaciji. Apelujem na ministra sigurnosti Selmu Cikotića i ministra odbrane Sifeta Podžića da angažuju helikopter kako bismo tijelo što prije sklonili iz snijega. Na terenu su ekipe Gorske službe spašavanja, angažovana je i Civilna zaštita, radimo sve kako bismo što prije završili akciju", rekao je Isaković za federalne medije.

Iz Ministarstva odbrane BiH je naknadno saopšteno, uz navođenje inicijala, da je stradali pripadnik Oružanih snaga BiH imao čin poručnika i vršio je dužnost u 5. brigadi logističke podrške Generalštaba za logistiku OS BiH, a u trenutku nesreće nije bio na dužnosti.

Inače, za odobravanje korištenja vojnog helikoptera potrebno je i odobrenje Predsjedništva BiH ili barem usmeni pristanak i naredba predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Tijelo nesretnog planinara trenutno se nalazi na vrlo nepristupačnom terenu, a ekipe Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS) i Civilne zaštite su pokrenule akciju spašavanja.

Planinar A.A. koji je danas bio na Prenju sa Šimićem se osjeća dobro i aktivno učestvuje u akciji izvlačenja tijela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije