NALED: Pandemija nije zaustavila gradnju u Srbiji 1Foto: FoNet/ Ministartsvo odbrane

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je danas da je 2020. godine podneto 116.737 zahteva za građevinsku dozvolu, osam odsto više nego 2019, a do februara ove godine rešeno je 98 odsto zahteva, i to 86 odsto sa pozitivnim ishodom.

„Premda je kriza izazvana pandemijom finansijski ozbiljno ugrozila brojne sektore, gradnja u Srbiji nije zaustavljena“, ocenjeno je u godišnjem izveštaju Saveza za imovinu i investicije NALED-a.

Prema podacima NALED-a, na listi najuspešnijih gradova u izdavanju građevinskih dozvola za 2020. godinu našli su se Sremska Mitrovica, Novi Sad, Sombor, Kragujevac i Šabac.

Među opštinama sa brojem zahteva većim od republičkog proseka, najviše pozicije pripale su Sopotu, Novom Bečeju i Surčinu, dok su opštine sa brojem zahteva ispod republičkog proseka najefikasnije bile Svrljig, Beočin i Lajkovac.

Predsednik Saveta i direktor „MK grupe“ Jovan Purar rekao je da je za izdavanje građevinske dozvole 2019. godine bilo neophodno devet dana, dok je 2020. ista procedura skraćena na sedam radnih dana, ali da zabrinjava to što 15 odsto gradova i 12 odsto opština i dalje kasni u obradi svih tipova dozvola.

„Kada je reč o brzini izdavanja dozvola za gradnju, primetno je da prosečni rokovi neznatno prevazilaze rokove propisane zakonom, ali isto tako ohrabruje činjenica da se prosečan rok rešavanja zahteva smanjio kod svih tipova dozvola u odnosu na 2019. godinu“, kazao je Purar.

Kašnjenja su najveća kod izdavanja upotrebne dozvole, koje gradovi izdaju u proseku za 11 dana, a opštine za sedam iako je zakonski rok pet dana, navedeno je u saopštenju.

Isti rok važi za građevinske dozvole, ali ih gradovi u proseku izdaju za osam dana. Inače, svaki deseti zahtev koji podnesu građani i investitori nije ispravan i zahteva doradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari