Najnovije vesti
Vesti Svet
U novom potresu u Japanu više od 100 povređenih, seizmolozi tvrde: Ovo je naknadni udar nakon MEGAZEMLJOTRESA IZ 2011. GODINE

U novom potresu u Japanu više od 100 povređenih, seizmolozi tvrde: Ovo je naknadni udar nakon MEGAZEMLJOTRESA IZ 2011. GODINE

Zemljotres magnitude 7,3 stepena, koji je u subotu pogodio severoistočne delove Japana, zaustavio je železnički saobraćaj super brzih vozova, više od 100 ljudi je povređeno, a snabdevanje strujom je jutros normalizovano.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Japan zemljotres Fukušima Foto: news.com / Profimedia
Japan zemljotres Fukušima

Po svemu sudeći, potres je izazvan sleganjem tla nakon razornog zemljotresa koji je ovo područje pogodio 2011. godine.

Seizmolog Kendži Satake, profesor na Institutu za istraživanje potresa u sklopu Univerziteta u Tokiju, izjavio je za japansku novinsku agenciju Kjodo da je potres koji je u subotu uzdrmao prefekturu Fukušimu najverovatnije bio popratni udar velikog potresa magnitude 9.0 koji je 2011. izazvao cunami i nuklearnu kataklizmu.

Japan zemljotres Fukušima
Foto: news.com / Profimedia
Japan zemljotres Fukušima

- S obzirom na razmere potresa iz 2011. nije iznenađenje da se i nakon 10 godina dogodi popratni udar ovakve magnitude - utvrdio je profesor Satake.

S njim se u međuvremenu složila i Japanska meteorološka služba, u čijem sastavu radi i seizmološko odeljenje, navodi agencija Kjodo.

U novom potresu su popucali zidovi zgrada, porazbijani su prozori i pokrenuta klizišta u Fukušimi, oblasti koja je bila najbliža epicentru, prenosi Rojters.

Meteorološka agencija Japana upozorila je da se i narednih dana mogu očekivati potresi u ovoj oblasti, koju su 11. marta 2011. pogodili zemljotres i cunami, zbog čega je došlo do havarije u nuklearnoj elektrani u Fukušimi.

Neposredno posle potresa stotine hiljada zgrada ostalo je bez struje, ali je već jutros normalizovana isporuka električne energije.

Pročitajte još

Zemljotres je izazvao i prekid u vodosnabdevanju zbog čega su se građani snabdevali vodom iz cisterni.

Sekretar vlade Japana Kacunobu Kato izjavio je da nestanak električne energije nije ugrozio uskladištene vakcine kompanije Fajzer koje su u petak stigle u Japan.

Povređeno je najmanje 104 ljudi, od koji je nekoliko zadobilo prelome, ali nema izveštaja o poginulima, niti je bilo cunamija ili kvarova na nuklearnoj elektrani.

Podsetimo, u zemljotresu i cunamiju iz 2011. godine živote je izgubilo između 15 i 20.000 ljudi.