14. februar  2021. 08.55  | Izvor: Tanjug

Japan: U zemljotresu više od 100 povređenih, popucale zgrade, krenula klizišta

IVAKI -

Zemljotres magnitude 7,3 stepena, koji je u subotu pogodio severoistočne delove Japana, zaustavio je železnički saobraćaj super brzih vozova, više od 100 ljudi je povređeno, a snabdevanje strujom je jutros normalizovano.

Po svemu sudeći, potres je izazvan sleganjem tla nakon razornog zemljotresa koji je ovo područje pogodio 2011. godine.

U potresu su popucali zidovi zgrada, porazbijani su prozori i pokrenuta klizišta u Fukušimi, oblasti koja je bila najbliža epicentru, prenosi Rojters.

Meteorološka agencija Japana upozorila je da se i narednih dana mogu očekivati potresi u ovoj oblasti, koju su 11. marta 2011. pogodili zemljotres i cunami, zbog čega je došlo do havarije u nuklearnoj elektrani u Fukušimi.

Neposredno posle potresa stotine hiljada zgrada ostalo je bez struje, ali je već jutros normalizovana isporuka električne energije.

Zemljotres je izazvao i prekid u vodosnabdevanju zbog čega su se građani snabdevali vodom iz cisterni.

Sekretar vlade Japana Kacunobu Kato izjavio je da nestanak električne energije nije ugrozio uskladištene vakcine kompanije Fajzer koje su u petak stigle u Japan.

Povređeno je najmanje 104 ljudi, od koji je nekoliko zadobilo prelome, ali nema izveštaja o poginulima, niti je bilo cunamija ili kvarova na nuklearnoj elektrani.

Srodne vesti