Ponovo na ivici - najgora nuklearna katastrofa posle Černobilja VIDEO/FOTO

Zemljotres jačine 7,1 stepeni dogodio se na 60 kilometara od obale prefekture Fukušima u Japanu danas u 23.08 po lokalnom vremenu.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2021.

17:30

Ponovo na ivici - najgora nuklearna katastrofa posle Černobilja VIDEO/FOTO
EPA-EFE/ KIMIMASA MAYAMA

Zasad nema izveštaja o eventualnoj šteti i povređenima.

U međuvremenu, japanska vlada je postavila radnu jedinicu koja će posetiti mesto potresa, dok se premijer Jošihide Suga pojavio u svojoj kancelariji 20 minuta nakon zemljotresa.

Agencija Kjodo dodaje da nikakve nepravilnosti u radu nisu zabeležene u nuklearnoj elektrani u selu Tokaji.

Podsetimo, ovo nije prvi put da je taj deo Japana pogodio snažan zemljotres.

Katastrofalan zemljotres dogodio se 11. marta 2011. godine, kada se zbog potresa dogodila serija nuklearnih nesreća i otkazivanje uređaja u nuklearnoj elektrani Fukušima 1, kod grada Okuma, Japan

Nuklearna elektrana obuhvata šest nuklearnih reaktora tipa BWR u vlasništvu TEPKO kompanije. Reaktori 4, 5 i 6 su bili ugašeni u vreme zemljotresa radi održavanja i inspekcije. Ostala tri reaktora su se automatski ugasila kada je došlo do velikog zemljotresa.

Nakon toga veliki talas cunami je udario u ove reaktore i poplavio celo područje.

Kao posledica toga, dizel agregati koji su pokretali pumpe za hlađenje reaktora su ostali bez dovoda električne energije.
Foto: Tanjug/Jun Hirata/Kyodo News via AP
Narednih nekoliko dana došlo je do delimičnog topljenja jezgra reaktora 1, 2 i 3 kao i eksplozije vodonika koji je uništio krovove zgrade gde se nalaze reaktori 1, 3 i 4; eksplozija je takođe oštetila kontejner reaktora 2 a nekoliko požara je oštetilo i reaktor 4.

Zbog straha od širenja radijacije, stanovništvo je evakuisano iz oblasti 20 km oko nuklearne centrale. Zaposleni u TEPKO preduzeću i radnici iz drugih preduzeća koji su se našli u elektrani su bili privremeno evakuisani posle eksplozije koja je odjeknula iz zgrade drugog bloka.

U petak 18. marta, japanski zvaničnici odredili su da opasnost na reaktorima 1, 2 i 3 je na nivou 5, na INES skali. 18. marta 2011. u 20.30 - Japanski inženjeri uspešno su spojili strujni kabl sa reaktorom 2 nuklearne elektrane Fukušima 1, rekao je kontrolor UN za Bi-Bi-Si, osposobljen je dovod struje do bloka 1 i 5 [1] a do ostalih blokova će biti do 20. marta.

Fukušimska katastrofa je na Međunarodnoj skali za nuklearne incidente dobila ocenu 7.

Posle Černobiljske katastrofe, ona je najteža nesreća vezana na upotrebu nuklearne energije u mirnodopsko vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: