Sukob islamskih zajednica oko parcele na groblju 1Foto: S. Župljanin

Javna izvršiteljka Danka Ristanović, danas je trebalo da sprovede privremenu meru novopazarskog Osnovnog suda i put na muslimanskom Velikom groblju „oslobodi“ od barikada i fizičkog obezbeđenja.

U pitanju je spor između dve islamske zajednice (IZ) – Srbije i u Srbiji, koji je nastao početkom decembra prošle godine.

IZ Srbije je 20. novembra prošle godine postavila kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra u blizini groblja. Desetak dana kasnije pristalice i zaposlenici IZ u Srbiji, rano ujutru, su se okupili „da spreče otimanje vakufskog zemljišta“, oterali su radnike sa gradilišta i postavili barikade na putu, koji vodi do privatnih kuća.

Osnovni sud je, početkom prošlog meseca doneo rešenje o privremenim merama, kojim se nalaže IZ u Srbiji da „24 sata od prijema rešenja ukloni metalne prepreke i obezbeđenje i omogući nesmetan prolaz“ i da privremena mera traje do okončanja parnice“.

Sud je dozvolio i da se u katastru izvrši ispravka i put vrati vlasnicima, a sporna parcela „da se vrati u prvobitno stanje“.

Katastarska greška nastala je prilikom avionskog snimanja terena 2011. godine.

Pristalice IZ u Srbiji su se juče okupile jer su „imali dojavu“ da dolazi javna izvršiteljka, pa su došli „da odbrane vakufsku parcelu“ i poručile da „ne znači ako je sud doneo rešenje, da su u pravu, jer i među sudijama ima korumpiranih“, ali i da „ako treba vakufsku imovinu će braniti i životima“.

Barikade sa puta su uklonjene, a kad je izvršiteljka Ristanović stigla na lice branitelja vakufske parcele nije bilo.

Napravila je zapisnik o zatečenom stanju, a predstavnicima lokalnih medija je rekla da je policija odbila da joj pruži asistenciju „zbog bezbednosnih razloga“.

Prema katastarskoj dokumentaciji vlasnik sporne parcele je grad Novi Pazar, koji ju je na korišćenje ustupio IZ.

Skoro 13 i po godina deluju dva IZ – u Srbiji i van Srbije, koje se međusobno ne priznaju i odnosi su im opterećeni stalnim tenzijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari