Dostupni linkovi

BiH i Turska 16. marta potpisuju sporazum o infrastrukturnim projektima


Sastanak ministra prometa i komuikacija BiH Vojina Mitrovića (D) i ambasadora Turske u BiH Halduna Koca
Sastanak ministra prometa i komuikacija BiH Vojina Mitrovića (D) i ambasadora Turske u BiH Halduna Koca

Bosna i Hercegovina (BiH) i Turska bi 16. marta u Ankari trebale potpisati sporazum o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima, koji uključuju i projekat granje autoceste Beograd-Sarajevo, saopšteno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH u petak, 12. februara.

Ovaj sporazum potpisat će predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, saopšteno je nakon sastanka Ministra prometa i komuikacija BiH Vojina Mitrovića i Ambasadora Turske u BiH Halduna Koca.

Na sastanku se govorilo i o Koridoru Vc, mogućnosti što skorijeg potpisivanja Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, kao i Memoranduma o razumijevanju između Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH i Generalne direkcije za civilno zrakoplovstvo Republike Turske, saopšteno je iz Ministarstva.

Ambasador Koç je kazao da Turska i dalje u potpunosti stoji iza obećanja da će podržati projekat izgradnje autoceste i brze ceste koja će povezivati glavne gradove BiH i Srbije, dodaje se u saopštenju.

Ministar Vojin Mitrović je kazao kako se ubrzano radi na izgradnji dionice autoceste od Kuzmina do Bijeljine i da će Ministarstvo prometa i komunikacija nastojati ukloniti sve administrativne prepreke kako bi otpočela i gradnja autoceste od Bijeljine do Sarajeva, kao i brze ceste od Sarajeva do Višegrada i graničnog prijelaza sa Srbijom.

BiH i Srbija potpisale su 13. decembra 2019. godine sporazum o saradnji na realizaciji projekta autoputa Beograd-Sarajevo.

Početak radova u Srbiji je oktobru 2019. godine obilježen u Sremskoj Rači na severozapadu Srbije u prisustvu predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Tajipa Redžepa Erdogana i članova Predsedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića.

XS
SM
MD
LG