Obrazovanje

Trivić: Digitalizovani udžbenici za prva tri razreda osnovne škole

Trivić: Digitalizovani udžbenici za prva tri razreda osnovne škole
Foto: Ilustracija | Trivić: Digitalizovani udžbenici za prva tri razreda osnovne škole

BANJALUKA - Učenici prva tri razreda osnovne škole u RS od naredne školske godine će biti oslobođeni nošenja udžbenika u škole jer će im oni biti dostupni u digitalnoj formi, kazala je danas Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS.

Dodala je da će digitalizovani udžbenici, osim u školama, učenicima biti dostupni i putem programa "Eduis" te da će ih moći koristiti kod kuće.

Ona je napomenula da je to jedan od načina da se đaci rasterete teških torbi.

"Sve učionice će biti opremljene digitalnom opremom", rekla je Trivićeva.

Ona je navela da se resorno ministarstvo na ovu aktivnost opredijelilo jer je u prva tri razreda osnovne škole bilo najviše primjedaba zbog teških učeničkih torbi.

Napomenula je i da će Ministarstvo ove godine izdvojiti tri miliona KM za besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, te od trećeg do devetog razreda za učenike iz porodica sa troje i više djece.

"Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske dodatno obezbjeđuje sredstva za udžbenike za odlične đake iz višečlanih porodica", rekla je Trivićeva.

Ministarstvo je uputilo dopis Institutu za javno zdravstvu RS da se časovi produže.

"Čekamo mišljenje epidemiologa, očekujemo da bi do polovine marta trebalo da imamo mišljenje Instituta da li ćemo ići u produženje nastavnog časa na 45 minuta ili možda kraće trajanje, ali veće od sadašnjeg", kazala je Trivićeva.

Dodala je da će svakog posljednjeg petka u mjesecu, počevši od 26. februara, odgovarati na pitanja građana Srpske u vezi s aktuelnostima u oblasti obrazovanja i kulture, a imajući u vidu interesovanje roditelja o različitim temama.

"Emisija 'Pitajte ministra', čije će tačno vrijeme emitovanja biti blagovremeno saopšteno, biće uživo na Facebook stranici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske", kazala je Trivićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije