U Srbiji penzionerima po 110 evra od države, a u BiH zaustavljeno čak i zakonsko povećanje

"Ni na vidiku nema jednokratne pomoći. Posmatramo susede, Srbiju i Hrvatsku", kaže Redžo Mehić, predsednik Saveza udruženja penzionera.

Region

Izvor: Dnevni avaz

Petak, 12.02.2021.

12:56

U Srbiji penzionerima po 110 evra od države, a u BiH zaustavljeno čak i zakonsko povećanje
Foto: Depositphotos, NatashaFedorova

Svim građanima Srbije koji se u maju budu prijavili nadležnim službama, država će uplatiti 30 evra u maju i 30 evra u novembru, a penzionerima će u novembru biti uplaćeno još 50 evra, podseća "Dnevni avaz".

Penzioneri će tako dobiti ukupno 110 evra, najavio je krajem januara predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o novom paketu mera podrške srpskoj privredi i građanima koji će biti "težak" 2,5 milijardi evra. U međuvremenu je Vlada Srbije i usvojila paket mera koji je najavio predsednik.

A, kako je u Bosni i Hercegovini. Prema svemu sudeći, u BiH zaustavljeno je čak i zakonsko povećanje, prenosi "Dnevni avaz"

Jednokratna pomoć

Predsednik Saveza udruženja penzionera u FBiH Redžo Mehić kaže za „Avaz“ da, uvažavajući sve probleme Vlade FBiH, koja je nastojala za iznađe sredstva da pomogne privredi kako ne bi nestala, teško mogu očekivati pomoć.

"Ni na vidiku nema jednokratne pomoći. Posmatramo susede, pogotovo Srbiju i Hrvatsku. Oni su još na početku koronavirusa imali intervenciju po 50, 100 evra. Međutim, u tim državama je sve lakše, jer jedan čovjek drži sve rukama“, pojašnjava Mehić.

On kaže je najbitnije da je usvojen dugo očekivani Zakon prema kojem je Vlada FBiH garant da će do 5. u mesecu biti isplaćene penzije. Naglašava da je u FBiH trenutno 428.000 penzionera te da na svakog dolazi 1,2 radnika.

"To je neodrživo. S druge strane, Zakon je mnogo pravedniji, jer više nema odlazaka u penziju bez zarađene penzije. Ima bodovni sistem, odnosno sve se reguliše na osnovnu godina staža i doprinosa“, kaže Mehić.

Mehić kaže da je teško očekivati povećanje penzija.

Neće biti smanjene

"Zakon je obavezao da se do 15. aprila moraju uskladiti rast BDP-a i rast cene troškova života. Ako uzmemo u obzir da je da je rast BDP-a ispod nule te da imamo deflaciju, a ne inflaciju, teško se može desiti da dođe do povećanja penzija. Međutim, kakve god budu kalkulacije 15. aprila, penzije ne mogu biti smanjene“, poručio je Mehić.

On je na kraju dodao da treba uzeti u obzir da su penzionieri, zbog koronavirusa, imali ogormne troškove kako bi se suprotstavili teškoj bolesti, prenosi „Avaz“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: