Nestorović nije jedini 1Zoran Radovanović Foto: Mila Teokarević (Arhiva)

Srbija je 2020. godinu završila sa skoro 14 hiljada više umrlih nego prethodne kalendarske godine. Zvanično je bilo 3.211 žrtava kovida 19, ali je stvarni broj verovatno trostruko veći. Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida (UPK) sa skoro 3.000 potpisnika pokrenulo je još letos pitanje odgovornosti za upravljanje epidemijom.

Poenta UPK je da su za višak obolevanja i umiranja preko objektivno neizbežnih granica odgovorni kasna nabavka i izostala blagovremena raspodela opreme, kratkovide procene, pogrešne odluke i, posebno, loša organizacija posla. Time objašnjavaju i zapanjujuće često umiranje svojih kolega koje je u prvoj dekadi februara dostiglo trocifrene brojeve.

Nezadovoljstvo lekara usmereno je prema formalnim donosiocima odluka, dakle prema zdravstvenim vlastima oličenim u Kriznom štabu, ali uz želju da se odgovornost i individualizuje, tj. da se sagledaju i izdvoje greške pojedinaca.

Prvi na listi lekara čiji su istupi i postupci iritirali stručnu javnost našao se profesor Branimir Nestorović.

U nedavno poslatoj prijavi Sudu časti Lekarske komore zamereno mu je zbog stavova koji će obeležiti njegovu karijeru, ali samo u okvirima borbe protiv kovida 19.

Ignorisane su njegove podjednako neobične tvrdnje o bikarbonoj sodi i meditaciji kao leku protiv autoimunih bolesti, memorijskom potencijalu vode, gušenju krpelja kremom, lečenju raka imelom, a gripa belim lukom i slaninom i druga anegdotska viđenja zdravlja i bolesti.

Kolega Nestorović je prijatan sagovornik i žovijalan lik, pa je većini slušalaca jasno da objašnjenjem kako plave oči odaju vanzemaljsko poreklo meri dubinu ljudske gluposti.

Ko poveruje, zaslužio je da bude predmet sprdnje.

Manje su šaljive neke druge njegove opaske, recimo o genetskoj superiornosti Srba, jer predstavljaju povlađivanje ukusu mase, ali vuku povodljive i lakoverne pojedince ka opasnoj rasnoj teoriji.

Četiri profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu i jedna doktorka sa zavidnom međunarodnom karijerom još 10. aprila prošle godine prijavili su profesora Nestorovića Lekarskoj komori zbog narušavanja ugleda profesije.

Nestorović nije jedini 2

Nedavno im je stigao ciničan odgovor da Etički odbor 10 meseci nije mogao da se sastane zbog korone. Slučaj jeste delikatan, ali je dati izgovor izraz nadmenog bezobrazluka.

Sada će Sud časti biti u situaciji da rešava ne samo tu, već i još nekoliko prijava. Njima će biti obuhvaćeni lekari za koje se smatra da su najviše uticali na dosadašnji tok epidemije.

Za sada će ostati po strani njihove kolege, neke sa visokim akademskim zvanjima, koje su se kao slobodni strelci isticali bizarnostima. To ne znači ni da su zaboravljeni, ni da se potcenjuje njihov štetan uticaj na narodno zdravlje.

Najmanje drastično je odstupio od uzusa dobre prakse profesor koji neće da se vakciniše jer ga, navodno, štite probiotici, dok masku i vizir nosi iz pedagoških razloga.

Dodaje da, shodno praksi velikana medicine, svoje uverenje dokazuje na samom sebi.

Na stranu što mu je za takav eksperiment, zvani N od 1, potrebno nekoliko života: nasumičnim redosledom treba da pije probiotike i podvrgava se vakcinaciji, svaki put se izlažući zarazi i beležeći ishod dok se ne ustanovi pravilnost.

Nevolja je, međutim, što je sa naučno potpuno neosnovanom idejom istupio javno, tako da bi bio odgovoran za smrt svih onih koji bi mu poverovali.

Dok je u ovom slučaju reč o naučno neutemeljenom pristupu, dublje je zabrazdila profesorka koja celu pandemijsku stvarnost prelama kroz psihodeličnu prizmu.

U tom košmarnom viđenju stvarnosti mračna svetska vlada (Soros, Gejts i komp.) vodi Treći svetski rat sa ciljem da populaciju planete svede na 0,5-1 milijardu.

Sredstva su raznolika i maštovita: 5G tehnologijom aktivira se kovid 19, pa je u Vuhanu tako umrlo 20 miliona građana; zavojima sa nevidljivim iglicama u nas se ubacuju nanoroboti koji informacije o našim unutrašnjim organima šalju zlim serverima; genetski modifikovane žene rađaju decu sa dve glave, jednim okom i repom; truju nas iz aviona nanočesticama aluminijuma, sarinom i ricinom; trostruko su povećali elektromagnetno zračenje; imaju lek protiv raka, ali samo za odabrane, itd.

Sličnu dozu negiranja zdravog razuma unosi i lik koji se predstavlja kao funkcioner Srpskog lekarskog društva, s implicitnom porukom čiju podršku uživa.

Uz niz svojih tautološki nanizanih titula, ovaj „akademik“ i predsednik Razvojne akademije Srba (?) poručuje: „SANU hitno zameniti RAS Akademijom“, jer „biološki rat bukti“, dok je „vakcinalni rat u toku“.

Prostor ne dozvoljava da se citira još nekoliko profesora i prestoničkih specijalista sa sličnim misaonim galimatijasom u glavi.

Svojim nastranim idejama oni uspevaju da popularišu sebe, doduše na nedostojan način, ali srozavaju ugled profesije i ozbiljno ugrožavaju narodno zdravlje.

Velika je šteta i istorijska odgovornost staleških udruženja, pre svih Lekarske komore, što su se uporno klonili svojih moralnih i stručnih obaveza.

Autor je epidemiolog, profesor univerziteta u penziji i član Saveta Ujedinjenih protiv kovida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari