Andrej Babiš: "Koloritni" premijer 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Češki premijer Andrej Babiš, koga zbog manjka „diplomatskog“ takta sunarodnici porede sa „koloritnim“ političarima poput Donalda Trampa i Silvija Berluskonija, posetio je prekjuče Beograd, gde se sastao sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem.

U društvu predsednice vlade i epidemiologa iz matične zemlje obišao je punkt za vakcinaciju protiv korona virusa na Beogradskom sajmu, što nije slučajnost, ako se uzme u obzir da je prethodno tokom boravka u Budimpešti sakupljao i iskustva Mađarske o cepivima.

Borba protiv aktuelne pandemije česta je tema Babiševih javnih obraćanja. Naširoko je citirana njegova poruka upućena prošle jeseni sunarodnicima: „Od korone nas može spasiti samo čudo.“

Takođe, smenio je ministra zdravlja Romana Primulu ubrzo nakon što su bili objavljeni snimci kako on večera u jednom restoranu, koji je trebalo da bude zatvoren u skladu sa zdravstvenim merama, te šeta ulicom bez zaštitne maske.

Babiš je 2020. reizabran za premijera, posle pobede njegove stranke ANO na parlamentarnim izborima. Pre dve godine preživeo je glasanje o poverenju, koje je zatražilo pet opozicionih stranaka, zbog optužbi za malverzacije sa evropskim subvencijama, u korist kompanije koju je „prepisao“ srodnicima, uključujući sina, Andreja Babiša mlađeg.

Tada su u Pragu i još nekoliko gradova održane najveće antivladine demonstracije od Plišane revolucije 1989, ali opoziciji nije pošlo za rukom da sakupi neophodnu većinu za rušenje vlade.

Poznat je po učestalim neprimerenim izjavama, poput one u kojoj je osporio Holokaust nad Romima, tvrdnjom da su u nekadašnji koncentracioni logor Leti na jugu Češke nacisti slali „isključivo neradnike“.

Ne krije da mu je mađarski premijer Viktor Orban prijatelj. Kao i Orban, i on je na sva zvona poručivao da „nijednog izbeglicu Češka neće primiti. Zašto bismo ih primali? Imamo siročad koju treba pripremiti za život i ovde u našoj državi“.

Pre premijerske funkcije bio je ministar finansija. Ovaj inženjer po struci rođen je 1954. u Bratislavi u slovačkoj porodici, a još kao student ekonomije ušao je u tadašnju čehoslovačku Komunističku partiju, što mu je kasnije donelo optužbe da je radio za tajnu policiju nekadašnje države, ali i sarađivao sa ruskim KGB-om.

Danas su pak komunisti redovno na meti Babiševih političkih govora. Oženjen je Monikom, bivšom manekenkom, sa kojom ima sina Frederika i ćerku Vivijen. U prethodnom braku dobio je Adrianu i Andreja. Vlasnik je restorana „La Paloma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari