Društvo

Američki neonacista protjeran iz Srbije

Američki neonacista protjeran iz Srbije
Foto: Screenshot | Američki neonacista protjeran iz Srbije

Američki neonacista i osnivač ekstremnog desničarskog pokreta "Rise Above Movement" (RAM), Robert Rundo, protjeran je juče iz Srbije.

Runda je policija juče oko 19:00 sprovela do graničnog prelaza Trbušnica, gdje je nakon kontrole napustio teritoriju Republike Srbije i ušao na teritoriju BiH, prenosi Blic.

Ovaj tridesetogodišnjak je 2017. osnovao desničarsku neo-nacističku grupu RAM u Južnoj Kaliforniji, čiji su članovi uglavnom trenirali MMA u svrhu fizičkog obračuna u uličnoj borbi protiv demonstranata koji se protive njihovoj ideologiji.

Glavna obilježja RAM su maske sa lobanjom i ruke uvijene bandažama.

Tri člana RAM su u avgustu 2018. zatvoreni zbog nasilja i napada na demonastrane na protestima protiv Trampa u kalifornijskom Šarlotsvilu.

Zbog sličnog nasilja vođen je poseban slučaj i protiv Rundoa, ali je obustavljen u junu 2019. godine

Krajem 2020. je nakon putovanja Evropom došao u Beograd da bi napravio novu bazu desničarske grupe, a za Jutjub kanal se snimao na Karaburmi, u Knez Mihajlovoj, te slikao se pored jezera Perućac.

U međuvremenu je u Beogradu otvorio i firmu kojom promoviše svoj brend, što mu je bila šansa da dobije priveremeni boravak u Srbiji na godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije