Dostupni linkovi

Počela vakcinacija u bh. entitetu Republika Srpska


Generalni direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić prvi je primio vakcinu
Generalni direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić prvi je primio vakcinu

U Bosni i Hercegovini je u petak, 12. februara počelo vakcinisanje ruskom vakcinom protiv COVID-19, u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS).

Na Univerzitetsko-kliničkom centru RS-a prve doze cjepiva Sputnik V primili su generalni direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Vlado Đajić i zaposleni u COVID odjeljenjima najveće zdravstvene ustanove u ovom bh. entitetu.

U RS je stiglo 2.000 doza ruske vakcine, a sredinom mjeseca očekuje se još 100.000 doza.

Početak vakcinacije Sputnik V cjepivom na Univerzitetsko-kliničkom centru u bh. entitetu Republika Srpska
Početak vakcinacije Sputnik V cjepivom na Univerzitetsko-kliničkom centru u bh. entitetu Republika Srpska

Ministar zdravstva i socijalne zaštite RS Alen Šeranić najavio je 1. februara da će prioritet pri vakcinisanju imati zdravstveni radnici u COVID odjeljenjima, potom radnici i korisnici domova za stare, kao i osobe starije od 65 godina.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odobrila je rusku vakcinu Sputnik V za imunizaciju protiv virusa korona, potvrdili su iz Agencije za Radio Slobodna Evropa 8. februara.

Vakcine su iz Rusije na sarajevski aerodrom stigle 1. februara. Njih je naručilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, i dovoljne su za imunizaciju hiljadu osoba.

Rusija je još u avgustu 2020. objavila da je državno zdravstveno regulatorno tijelo odobrilo vakcinu. Taj potez nije naišao na odobravanje izvan Rusije, jer u tom periodu nisu bile završene ključne faze istraživanja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i i Evropska agencija za lijekove (EMA) nisu izdali dozvolu za uporebu Sputnjik V. Te dozvole za sada ima samo Pfizer/Biontech vakcina.

Sputnik V dosad je odobrilo 15 država, uključujući Argentinu, Mađarsku i Ujedinjene Arapske Emirate. Među tim državama je i Srbija, gdje je upotreba ove vakcine počela 6. januara.

RS je potpisala predugovor i sa dobavljačima kineske vakcine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je 3. februara rekao da BiH ima "pismeno obavještenje da će najkasnije do sredine februara u BiH stići oko 27.000 Pfizerovih vakcina i između 200.000 i 250.000 vakcina proizvođača Moderna".

BiH trenutno ima potpisane ugovore o nabavci vakcina za 40 posto stanovništva.
Na adresu Ministarstva civilnih poslova BiH je 30. januara stigla obavijest i potvrda iz Globalne alijanse za vakcine (GAVI) u kojoj stoji da će od sredine februara početi isporuka vakcina za BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je naručilo 1.232.000 doza kroz COVAX mehanizam, za 20 posto populacije kroz GAVI.

Pored toga naručeno je i dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina u okviru mehanizma Evropske unije.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, zaključno sa 11. februarom, u BiH je registrovano 427 novih slučajeva zaraze korona virusom, od čijih je posljedica preminulo 15 osoba.

Od početka pandemije, korona virusom je zaraženo 125.123 osoba od kojih se 102.339 oporavilo, a 4.868 preminulo od posljedica zaraze.

XS
SM
MD
LG