Firme iz Srbije u ofšor zone prošle godine iznele milijardu evra

Firme koje posluju u Srbiji iznele su prošle godine u ofšor zone nešto više od milijardu evra.
Firme iz Srbije u ofšor zone prošle godine iznele milijardu evra
Foto: Pixabay
Prema podacima Narodne banke Srbije, najviše novca je otišlo u Hong Kong (806 miliona evra), zatim u Singapur (170 miliona evra) i Britanska Devičanska Ostrva (24 miliona evra), piše "Blic biznis".
 
Milioni evra istovremeno su prebacivani i u Liban i Lihtenštajn, a na spisku zemalja sa čijim sistemima su sarađivale srpske firme su i Panama, Maršalska ostrva, Dominikana, Sejšeli...
 
Najveći deo plaćanja su obavila preduzeća iz metalne industrije, 26 odsto. U ofšor zone su novac iznosila i preduzeća koja se bave rudarstvom (13 odsto), firme za proizvodnju računara i periferne opreme (8 odsto) i za trgovinu električnim aparatima za domaćinstvo (9 odsto), portvrdili su u Narodnoj banci Srbije.
 
"Rast platnog prometa sa Hong Kongom u poslednjih pet godina velikim je delom rezultat direktnih investicija iz ove zemlje u srpska preduzeća iz sektora prerađivačke industrije i rudarstva", napomenuli su u centralnoj banci.
 
Savić: Brojne pogodnosti za firme u ofšoru
 
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za "Blic biznis" da se takozvani poreski rajevi najčešće povezuju sa nekim nelegalnim transakcijama, pranjem novca ili protivzakonitim aktivnostima, ali da postoje i kompanije koje tamo regularno posluju.
 
"One se odlučuju za sedište u navedenim zemljama zato što imaju brojne pogodnosti, poput manjih poreza ili nižih provizija prilikom transakcija. Zato su i mnoge poznate svetske firme poslovale preko nekih 'poreskih rajeva', recimo Luksemburga, a mnogi bogati pojedinci odlučuju da porez plaćaju, na primer, u Monaku i to je sasvim u skladu sa propisima", objasnio je.
 
Stručnjak za strane investicije, Milan Kovačević, objašnjava za "Blic biznis" da Luksemburg u koji je prošle godine iz Srbije prebačeno oko 500 miliona evra ima nekoliko specifičnosti. Najpre navodi Zakon o privrednim društvima, ali i poseban Zakon o holdinzima, koji, kako kaže, "daju dosta zanimljivih mogućnosti".
 
"Kroz te zakone se recimo omogućavaju dobri uslovi da neko ko ima veću grupaciju osnuje holding tu, a onda ima preduzeća po drugim državama. Inače u poslednje vreme postoji snažan pritisak javnosti, pa i na međunarodnom nivou pokušavaju da nađu neoporezovani ili prljavi novac. Pošto ga količinski Luksemburg ima mnogo onda su sigurno počeli da pretresaju i tu zemlju. Ali jednostavno ta zemlja ima određene pogodnosti za sedišta kompanija", ističe Kovačević.
 
Kako dodaje, čak su jedno vreme glavna stavka u budžetu Luksemburga bili porezi na bankarstvo i transfere.
  • Novosadjanin

    14.02.2021 20:35
    @@@
    Ja ne vidim sta je sporno u celoj ovoj prici ovde. Svaki preduzetnik u Srbiji moze isto ovo da uradi i da izvlaci svoj novac iz ovog suludog sistema svakakvih mogucih oporezivanja i ostalog. Jedini problem u celoj prici je sto se sav taj novac koji je prebacen na offshore racune u vecini slucajeva ne moze podici u gotovini nego dobijete karticu firme sa kojom dalje placate proizvode ovde. Posto je to sve u skladu sa zakonom i nase drzave a i kajmana, luksemburga i ostalih, ne znam zasto se pravi farsa oko toga? Ja apsolutno razumem svakog postenog preduzetnika koji je krv ostavio da napravi nesto od svoje firme ali mu je preko glave to sto drzava daje subvencije svim mogucim strancima, nasim ljudima nikako ne pomaze u preduzetnistvu, nego samo dizu poreze, kamate, pdv i sve ostalo. I zasto bi onda neko ko je ginuo 20/30 godina da stvori nesto, placao sve to da bi punio dzepove bratiji umesto da stavi kod sebe u dzep jer je posteno zaradio? Da imamo normalne ljude na vlasti niko to ne bi radio, jer ne bi imao potrebe za time, jer bi ga drzava u samom startu gurala da napravi nesto, isti taj novac bi se trosio na infrastrukturu, podizanje standarda, plata i uslova.
  • Bacvan

    12.02.2021 14:59
    Politicki dubleri
    Da li se ovo moze povezagi sa najavljenim zakonom o ispitivanju potekla imovine kod politicara.Daleko bi bolji efekat bio da se otkriju politicari koji imaju svoje dublere privrednike.Takve privrednike koji su preko noci postli bogati i mocni treba ispitati ciji su dubleri.Narod dobro zna koji su to dubleri povezani sa politicarima, jer se na lokalu pre sazna ko ih pokriva i u ciju korist rade.Takvi dubleri iznose pare iz Srbije za svoje zastitnike.Kod nas u Vojvodini problem je u otkupu zemljista po selima,gde su kupci uglavnom iz Novog Sada,Beograda i drugih gradova,koji su podigli cenu zemljista,gde paori ne mogu da konkurisu,napustaju imanja i odlaze u grad ili vani.Takvi kupci su advokati,politicari ili njihovi kumovi,razne profesije koje zive u gradu a zemlju izdaju u rentu,to mu dodje kao lordovi u Engleskoj.Onda se pitamo zasto se sela prazne od strane mladih.Na kraju od tog zakona i te strucne ekipe nece biti nikakve koristi,jer se upucuju u proveru gde je sve steceno u korupciji preneto na dublere.
  • Xyz

    12.02.2021 12:25
    I sada neko treba da ide u vojsku da brani ovakve?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.