Stigli Rusi

Delegacija Rusije stigla u Srbiju. Oni će otići u Institut Torlak da bi bi procenili sve kapacitete Instituta za proizvodnju vakcine "Sputnjik V".

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2021.

07:19

Stigli Rusi
Tanjug/Sava Radovanoviæ

Oni su nešto posle 12.00 sati sleteli na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", a kako je najavljeno, sastanak delegacija Srbije i Ruske Federacije povodom uspostavljanja zajedničke proizvodnje cepiva biće održan danas u 15 sati u Palati Srbija.

Nakon sastanka, predvidjene su izjave za medije.

Kako je ranije rekao ministar za inovacije Nenad Popović, ruski stručnjaci će utvrditi ima li uslova za početak proizvodnje vakcine "Sputnjik", čija prva faza podrazumeva dobijanje supstance iz Rusije, a punjenje u ampule, pakovanje i distribuciju u Srbiji, dok druga faza podrazumeva pun ciklus proizvodnje u našoj zemlji.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je želja državnog vrha Srbije i Rusije da se proizvodnja te vakcine ostvari na Torlaku, te da su o tome nedavno razgovarali predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

"Prva faza bi mogla da krene naredna dva - tri meseca. Ona bi se ogledala u tome što bi Torlak obavljao punjenje i pakovanje bočica i ampula. Ministarstvo zdravlja je obezbedilo novac za kupovinu mašine za punjenje još 2016. godine", rekao je Đerlek u sredu novinarima u Beogradu.

Druga faza bi podrazumevala izgradnju novog pogona, koji bi morao da zadovolji sve tehničko-tehnološke uslove.

"Državni vrh će pokušati da obezbedi da istovremeno krenemo sa prvom i drugom fazom kako bi što pre došli do konačnog rešenja, a to je da Srbija ima pogon za proizvodnju "Sputnjik ve" vakcine, naveo je on. Planirano je da kapaciteti proizvodnje vakcine budu toliko veliki da zadovolje ne samo potrebe Srbije, već i regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: