Iz nedeljnika NM

0

Predizborni dijalog na čekanju: Mine pre razgovora

Autor: NM

Izvor: Novi magazin

Predizborni dijalog na čekanju: Mine pre razgovora

Izvor: Beta

Na međustranački ili, ako neko tako voli, unutarpolitički dijalog pre narednih izbora Srbija se obavezala Evropskoj uniji. I ponešto svojim građanima. No, ni mesec dana uoči navodnog početka ne zna se ko će, gde će i kako razgovarati, šta vlast “ustupa”, šta opozicija – i koja – traži. Zna se da će posrednici biti predstavnici EU, i to reprezentativno, na čelu sa Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom. I izvesno je da će razgovori, pregovori, dijalog, opet šta ko voli, najverovatnije biti u Narodnoj skupštini Srbije i da će formalni spiker biti predsednik parlamenta Ivica Dačić. Sve ostalo je nejasno, hoće li tzv. nacionalna opozicija učestvovati na glavnom ili sporednom koloseku, ko će predstavljati tzv. pravu opoziciju i o čemu će oni koji razgovaraju razgovarati, ni Tarabići nisu predvideli.

 

 

01 Dacic (2)Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije

 

Međustranački dijalog nije fontana želja. Izgleda da neko ne razume kako se odvija međustranački dijalog i da se ne raspravlja o tome da oni dođu na vlast bez izbora.

 

02 pajticBojan Pajtić, profesor prava i bivši predsednik DS

Spreman sam, uslov je da se opozicija jednoglasno usaglasi da ja budem jedan od predstavnika u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima.

 

03 milos jovanovicMiloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije

Najbolje bi bilo da se dijalog vodi bez ikakvog stranog posredovanja, ali deo opozicije insistira na evroparlamentarcima, a vlast je spremna da udovolji takvim zahtevima.

 

04 djilas betaDragan Đilas, Stranka slobode i pravde

Šest organizacija – DS, PSG, Zajedno za Srbiju, Ne davimo Beograd, Pokret za preokret i SSP – privele su kraju rad na platformi za dijalog, kojom će jasno izneti zahteve i mehanizam za njihovo sprovođenje.

 

05 zdravko ponosZdravko Ponoš, Narodna stranka

U pregovorima sa vlastima oko izbornih uslova opozicione stranke trebalo bi da predstavljaju nekadašnji predsednik DS Bojan Pajtić ili predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić.

 

06 bosko obradovicBoško Obradović, Pokret Dveri

Bez obzira na to što je osnovano i Ministarstvo za dijalog i što predsednik rijaliti-skupštine Ivica Dačić pokušava da taj dijalog što više odloži, mislimo da će oni fingirati dijalog.

 

07 mekalisterDejvid Mekalister, Evropski parlament

Poverenje u institucije i obezbeđivanje jednakih uslova uoči sledećih nacionalnih izbora presudni su za budućnost pluralističke parlamentarne demokratije u Srbiji i evropski poziv zemlje – navodi se u saopštenju Mekalistera nakon današnjeg razgovora sa Dačićem.

 

08 vladimir bilcik betaVladimir Bilčik, EP

 

Pozivamo vlasti, donosioce odluka i političke aktere da koriste međustranački dijalog kao konstruktivnu platformu za izgradnju konsenzusa o budućim izborima.

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR