Linkovi

Bajden: Sjedinjene Države će uvesti sankcije vojnim zvaničnicima Mjanmara


Američki predsednik Džozef Bajden tokom govora u Beloj kući o situaciji u Mjanmaru (Foto: REUTERS/Carlos Barria)
Američki predsednik Džozef Bajden tokom govora u Beloj kući o situaciji u Mjanmaru (Foto: REUTERS/Carlos Barria)

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će Sjedinjene Države uvesti sankcije vojnim zvaničnicima Mjanmara koji su u toj zemlji, početkom februara, sproveli vojni puč.

Tvrdeći da izbori održani u Mjanmaru prošlog novembra nisu bili regularni – vojni zvaničnici su uhapsili političke lidere, među kojima Aung San Su Ći i predsednika Vina Minta, uvevši vanredno stanje.

Bajden je rekao da, osim uvođenja sankcija mjanmarskim vojnim zvaničnicima i njihovim porodicama, SAD traže način da tamošnje generale spreče da koriste novčane fondove na teritoriji SAD-a u iznosu od jedne milijarde dolara.

Američki predsednik rekao je da državni udar sproveden u Mjanmaru podstiče izrazitu zabrinutost – pozvavši još jednom vojne predstavnike da oslobode, kako se izrazio, demokratske lidere te zemlje.

Takođe, od njih je zatražio i da se odreknu vlasti koju su preuzeli.

Bajden je rekao da je svestan da svet pažljivo prati događaje u Mjanmaru i da se neće ustezati od primene dodatnih mera.

Inače, vlasti u Mjanmaru podigle su optužnicu protiv pritvorene liderke Aung San Su Ći zbog kršenja zakona o uvozu i izvozu.

Portparol partije Nacionalne lige za demokratiju (NLD), koju Su Ći predvodi, objavio je početkom februara da je naloženo da sa predsednikom Vin Mintom i drugim liderima bude zadržana u pritvoru dve nedelje.

Vojska Mjanmara saopštila je da je to što su preuzeli vlast, na - kako planiraju - godinu dana, bilo neophodno jer vlada nije reagovala na tvrdnje o prevari na izborima u u novembru, na kojima je stranka NLD Aung San Su Ći ostvarila ubedjivu pobedu. Novi saziv parlamenta trebalo je da počne sa radom u ponedeljak prvog februara.

XS
SM
MD
LG