Tehnopolis

Ponedeljak, 08.02.2021.

09:24

Prozor u svet: Aplikacija koja povezuje Ilona Maska i prosečnog Kineza

Društvena mreža gde se komunikacija vrši samo audio pozivima, Clubhouse, sve je popularnija u poslednje vreme. Posebno je zanimljivo, ipak, to što dobija veliki broj novih korisnika u Kini.

Izvor: B92

Prozor u svet: Aplikacija koja povezuje Ilona Maska i prosečnog Kineza
Shutterstock/pcruciatti

Prema podacima analitičke kompanije Sensor Tower, u Kini je do 31. januara Clubhouse preuzet 2,3 miliona puta.

U pitanju je aplikacija koja je potpuno besplatna, ali možete da joj se priključite samo ukoliko vam neki član pošalje pozivnicu. Zbog toga Kinezi plaćaju i do 50 evra kako bi ih neko pozvao, prenosi BBC.

Jedan od glavnih razloga što je Clubhouse toliko popularan u Kini, jeste upravo sloboda govora. S obzirom na cenzuru koja vlada na tamošnjim društvenim mrežama, Kinezi na razne načine pokušavaju da se umreže i tako razgovaraju o stvarima kao što su trenutne političke prilike. Razgovori se ne snimaju, što teoretski osigurava privatnost, iako su neki intervjui poznatih ličnosti i uticajnih lica tajno snimani i postavljani na YouTube. Tu, pre svega, spadaju veliki preduzetnici iz Silicijumske doline koje je u početku privukla ekskluzivnost aplikacije.

U poslednjih mesec dana, čak i Mark Zakerberg i Ilon Mask su učestvovali u razgovorima putem Clubhouse aplikacije, doprinevši tako velikom skoku popularnosti. Osim sve većeg broja "čet soba" na aplikaciji, kineski korisnici otvaraju i Twitter profile kako bi širu javnost obavestili o onome što su čuli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: