Ilustracija (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)
Ilustracija (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)

Akademci i Plesačica

Vreme čitanja: 4min | uto. 09.02.21. | 23:18

Nasional iz Asunsiona u gradskom okršaju dočekuje Sol de Ameriku, u sklopu 2. kola paragvajske Aperture

Kako se u Asunsionu, gradu sa nešto više od 500.000 stanovnika raspoređenih na 117 kvadratnih kilometara, nalazi čak sedam od 10 klubova koji čine najjači rang paragvajskog fudbala, česta gradska odmeravanja snaga redovna su pojava među prestoničkim ekipama. Drugo kolo Primere donosi nam jedan takav okršaj. Duel nekadašnjih šampiona i dva kluba poreklom iz istog kraja glavnog grada. Nasional i Sol de Amerika, i ove, kao i u mnogim prethodnim sezonama, svoju šansu vrebaju iz senke.

Standardan dvojac paragvajskog fudbala Olimpija i Sero Portenjo, ko zna koji put glavni su pretendenti na titulu, ali pitaju se tu još i Guarani i Libertad, koji i te kako umeju da poremete ambicije najvećih.

Izabrane vesti

Međutim, nijedna od ove dve ekipe, poreklom iz Bario Obrera, nije startovala baš najslavnije u ovogodišnjem izdanju formata Apertura. Trikolori su u prvom kolu protiv Guaranija u gostima, posle vođstva u prvim minutima drugog poluvremena, na kraju izvukli tek remi, golom Leonarda Viljagra u 68 minutu susreta za konačnih 2:2.

Amerika je posle ranog vođstva u 14. minutu preko Havijera Kazala, pretrpela poraz od Sero Portenja, koji je uspeo da do kraja prvog poluvremena anulira prednost, a u samom finišu stigne i do totalnog preokreta golovima Roberta Moralesa u 79. i Klaudija Akina u 81. minutu susreta.

Nasional je jedan od tradicionalnih timova u paragvajskoj ligi i do sada je ukupno devet puta bio nacionalni šampion. Poslednja titula koju su Akademci ili Trikolori, kako glase popularni nadimci ovog kluba, osvojili bila je ona iz 2014. godine, iste sezone kada su dospeli i do finala Kopa Libertadores, u kome su poraženi od argentinskog velikana San Lorenca. Pre toga Nasional je titulu osvojio 2009. u formatu Klausura, a ona je došla posle 63 godine pauze.

Nasional je prvobitno nosio ime Nacionalni Fudbalski Klub, ali je zbog čestog mešanja sa istoimenim klubom iz susednog Urugvaja, promenjen naziv u Klub Nasional de Asunsion. Boje su preuzete sa paragvajske zastave, stoga je nadimak Trikolori bio logičan. Međutim, tim je poznatiji pod nadimkom "La Akademia", zbog odličnog omladinskog pogona koji je u više od jednog veka postojanja dao sjajne igrače.

U Nasionalu je ponikao i Arsenio Eriko, koji se smatra najboljim paragvajskim fudbalerom svih vremena. On je i najbolji strelac u argentinskoj Primeri, sa 295 postignutih golova, a sve njih postigao je igrajući za Independijente iz Aveljanede, u periodu od 1933. do 1946 godine. Po njemu je nazvan stadion na kome Akademci igraju domaće utakmice.

Lerin Franko (©AFP)Lerin Franko (©AFP)

Sol de Amerika, tim kojeg popularno nazivaju Plesačica, svoje korene vodi iz kvarta Bario Obrero gde je osnovana 1909. godine. Ipak, zbog urbanizacije tog područja Plesačica je bila primorana da se iseli u kraj Vila Elisa, koji se danas nalazi na periferiji Asunsiona.

Amerika je takođe jedan od tradicionalnih i klub sa velikim brojem nastupa u elitnom rangu paragvajskog fudbala, čiji je član bila u više od 100 sezona. Takođe, poseduje i dve titule nacionalnog šampiona iz 1986. i 1991. godine.

Međutim, klub je u Paragvaju najpoznatiji i najtrofejniji u atletskom segmentu, odakle je potekao veliki broj sportista koji su ovu zemlju predstavljali na Olimpijskim igrama. Može se reći da je zaštitno lice čitavog sportskog društva Sol de Amerike predsednica atletskog kluba Lerin Franko, bivša atletičarka u disciplini bacanja koplja, a danas istaknuta voditeljka i glumica.

Obe ekipe bile su prošlogodišnji učesnici završne faze formata Klausura. Nasional je u plej-of za titulu ušao kao drugoplasirani na tabeli, sa samo bodom zaostatka za klubom 12. Oktobar, dok je Amerika svoje učešće u eliminacijama izborila zauzimanjem sedmog mesta. I pored toga što su Trikolori sa Luis Alfonso stadiona odneli sva tri boda u ligaškom delu prvenstva, u četvrtfinalu su doživeli minimalan poraz, golom koji je postigao Dijego Valdez u 82. minutu. Kasnije u polufinalu Plesači su poraženi od budućeg šampiona Olimpije.

Nasionalova pobeda nad Amerikom od 3:2 u osmom kolu prošlogodišnjeg izdanja Klausure bila je prva posle 14 međusobnih duela u paragvajskoj Primeri. To znači da su pre poslednje izvojevane pobeda 30. novembra 2020. godine, prethodni put Trikolori trijumfovali još 15. oktobra 2016 godine. U navedenom periodu, 10 njihovih susreta završeno je nerešenim ishodom, od kojih je čak njih šest okončano rezultatom 1:1, tri puta su mreže mirovale, a jednom su viđena po dva gola sa obe strane. Amerikine pobede, uglavnom su izvojevane sa jednim golom prednosti, izuzev susreta u Aperturi 2019. kada je rezultat bio 3:1.

Sol de Amerika se u proteklom prelaznom roku dobrano pojačala dovođenjem velikog broja iskusnih igrača, među kojima se po imenima izdvajaju: Danijel Ortiz iz Godoj Kruza, nekadašnji člana Palerma, Elčea, Banfilda, Sero Portenja i meksičkog Doradosa. Osvaldo Martinez se vratio u domovinu posle više od 10 godina nastupanja za razne meksičke klubove poput Montereja, Atlantea, Amerike, Santos Lagune, Atlasa i Pueble odakle je stigao u ekipu sa Luis Alfonso stadiona. Tu su još i bivši igrači Sero Portenja, Elijas Himenez i Hose Marija Ortigoza.

Sa druge strane, Nasional je napravio trampu sa Lukenjom, pustivši iz svojih redova Luisa Kabrala i iskusnog Giljerma Beltrana, dok je za uzvrat prihvatio Orlanda Gaona i Fernanda Martinesa. Ali, najvažnije pojačanje Trikolora stiglo je iz prošlogodišnje senzacije, Guairenje, u vidu mladog napadača Lukasa Gonzalesa.

PARAGVAJ 1 (APERTURA) - 2. KOLO

Utorak

River Plejt - Guarani u toku

Sreda

00.45: (2,70) Nasional (2,95) Sol de Amerika (2,70)

22.30: (1,47) Sero Portenjo (4,00) Sportivo Lukenjo (6,75)

Četvrtak

00.45: (5,70) 12. Oktobar (4,00) Olimpija (1,53)

22.30: (4,90) Guairenja (3,60) Libertad (1,67)

*** kvote su podložne promenama


Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaParagvaj 1Nasional AsunsionSol de Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara