Najnovije vesti
Vesti Svet
TRAMPOV OPOZIV, DRUGI ČIN Završeno izlaganje optužbe i odbrane, na redu je GLASANJE SENATA

TRAMPOV OPOZIV, DRUGI ČIN Završeno izlaganje optužbe i odbrane, na redu je GLASANJE SENATA

U američkom Senatu počeo je drugi postupak za opoziv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa. Završeno je izlaganje optužbe i odbrane, sledi glasanje u Senatu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
trampov opoziv foto tanjug ap Foto: Tanjug/AP
trampov opoziv foto tanjug ap

Proces impičmenta zbog optužbi za "podsticanje pobune" neposredno uoči "smrtonosnog pohoda Trampovih pristalica na Kapitol hil 6. januara“ otvorio je senator Patrik Lihi, a na početku su pušteni video-snimci na kojima je zabeleženo nasilno ponašanje ljudi koji su upali u Kongres.

Demokrate tvrde da imaju "neoborive" dokaze o Trampovoj krivici, dok advokatski tim bivšeg predsednika SAD uzvraća da su demonstranti delovali samostalno i ocenjuje da je senatski postupak "apsurdan i neustavan".

Pročitajte još

Tramp je jedini američki predsednik protiv koga je je dva puta pokretan postupak za opoziv i treći u istoriji američke republike.

Ukoliko bi Senat odlučio da ga opozove, Tramp više nikada ne bi mogao da se kandiduje, ali za to je potrebna dvotrećinska većina od ukupno 100 senatora.

trampov opoziv foto tanjug ap alex brandon
Foto: Alex Brandon / Tanjug/AP
trampov opoziv foto tanjug ap alex brandon

Demokrate imaju 50 mesta u Senatu i malo je verovatno da će imati podršku dovoljnog broja (17) republikanskih senatora.

Obe strane, i optužba i odbrana, imaće po 16 sati da iznesu svoje argumente.

Optužba pustila film o upadu

Advokati optužbe pustili su film o događajima tokom upada na Kapitol. Glavni tužilac senator Džejmi Raskin u uvodnoj reči istakao je da ovo ima veze samo sa činjenicama i ničim više, a zatim je video materijal pušten.

undefined
undefined

U filmu je puštena i Trampova rečenica - "Ukoliko se na žestoko ne borite ostaćete bez svoje zemlje" ( "If you don't fight like hell, you're to going to have a country anymore.)

Prigazane su sve "zanimljive" scene poput demoliranja kabineta Nensi Pelosi. Ali i masu koja viče "Sprečite krađu, "Izdaja"

Teška dela

Glavni tužilac Raskin izjavio je da su ovde u pitanju teška krivična dela. On je odbacio i stavove Trampovih advokata da ima imunitet i da je sasvim sve jedno da li su dela počinjena na početku ili na kraju mandata.

Optužba je istakla i da bivši predsednik ne može da se poziva da je privatna osoba i da ne može da mu se sudi u Senatu. Takođe ukazali su i na njegove tvitove za koje smatraju da su glavni podstrekači za nasilni upad u Kongres.

Bajden se oglasio

Povodom početka suđenja Trampu predsednik SAD Džozef Bajden je kratko prokomentarisao - Ja imam svoj posao, Senat svoj.

Odbrana

Prvo obraćanje advokata odbrane počelo je osudom svih napada na "Tvrđavu demokratije", izrazima žalosti i saučešća stradalima. Odbranu predvodi Brus Kastoj Junior.

Potom se prešlo na osporavanje tvrdnji optužbe da je Tramp "navodio" protestante ističući da su oni bili samostalni.

trampov opoziv foto tanjug ap win mcnamee
Foto: Win McNamee / Tanjug/AP
trampov opoziv foto tanjug ap win mcnamee

Takođe je istaknuto i da je Tramp nepravedno i zlonamerno optužen za te događaje.

Kastor je potom prešao i na glavni deo Trampove odbrane - predsednik je branio slobodu govora i Ustav SAD.

On je zapitao senatore pozivajući se na Prvi amandman Ustava SAD- Ne možemo valjda u ovoj zemlji da sudimo ljudima zbog političkog govora?