U intervjuu sa Vedranom Rudan vidite sve ono čega nema 1Foto: Miroslav Dragojević

Poštovana gospođo Mandić Rigonat,

Osnovna poruka koju sam razumeo iz vašeg teksta u Danasu, od nekoliko hiljada karaktera, a u kom napadate N1 i novinarku N1 Jovanu Štetin, jeste da niste saglasni sa pitanjem. Davnih 80-ih to je bila čuvena komunistička fraza. Uz nju, popularna je bila još jedna: Nisam čitao ali… Nisam gledao ali. I uglavnom se odnosila na knjige i pozorišne predstave koje je igrao i Atelje 212, pozorište u kom radite.

Baš tako vi, koja radite u Ateljeu 212, kolevci avangardne pozorišne umetnosti i slobodne kritike društva, u intervjuu Jovane Štetin sa gospođom Vedranom Rudan vidite sve ono čega nema.

U intervjuu Jovane Štetin postoje samo pitanja i ništa više. Pitanja koja je kao ozbiljna i odgovorna novinarka u ime naših gledalaca dužna da postavi i kada su provokativna. A braniti Vedranu Rudan, koja je sinonim za „provokativno“, od provokativnih pitanja je komično i apsurdno. Za razliku od vas, ona lično nije imala ništa protiv pitanja, normalno ih je primila, na njih odgovorila i taj razgovor završen je sa osećanjem korektnosti na obe strane. Jedini cilj N1 i novinarke Štetin bio je da dođemo do odgovora na pitanje: kako se strani državljani vakcinišu u Srbiji. To je razumela i gospođa Rudan.

Sve o čemu ste pisali nema nikakve veze sa N1. Možda ima veze sa lavinom ličnih iskaza i ocena, napada i odbrana, uvreda i tumačenja koje su se pojavile u javnom prostoru, kako to već u Srbiji biva, za koje N1 ne može biti odgovoran. Pogrešili ste adresu. Uzgred, N1 je za sada jedini medij koji je Vedranu Rudan pozvao i dao joj priliku da lično odgovori na pitanja u vezi sa njenom vakcinacijom u Srbiji.

Svi mediji su podložni kritici pa i naš i N1 nema nameru da sebe iz toga izoluje. Ali ćemo do krajnjih konsekvenci braniti pravo kritičkog izveštavanja i interesa javnosti. N1 je definišući sopstvenu uređivačku politiku, od prvog dana odlučio da na izbor tema kojima se bavi i pitanja koja postavlja neće uticati poznate cenzorske formule: Nije sad vreme… pogrešno će se protumačiti… neko će izvaditi iz konteksta, nemoj njega… i slično.

Za razliku od vas, ja vama neću uputiti bilo kakvu uvredu.

Autor je direktor programa Televizije N1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari