"Neverovatno je da je virus došao iz laboratorije"

Međunarodni tim kineskih stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) objavio je da je vrlo neverovatno da je koronavirus došao iz laboratorije u Vuhanu.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 09.02.2021.

12:29

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Saopštili su da nije pronađena životinja od koje je potekao koronavirus. Dodaju da nema indikacija da je virus bio prisutan u kineskom gradu Vuhanu mnogo pre nego što je otkriven.

Prema mišljenju Lianga Vaniana, kineskog stručnjaka sa Univerziteta Đinghua, slepi miševi i pangolini su isključeni kao mogući izvori koronavirusa.

"Koronavirusi koji su najsrodniji SARS-KoV-2 mogu se naći kod slepih miševa i pangolina, što ukazuje na to da bi oni mogli biti rezervoar virusa koji uzrokuje kovid 19 na osnovu velike sličnosti i sekvenci između standardnih virusa i SARS- KoV-2. Međutim, do sada identifikovani virusi niti jedne od ovih vrsta nisu dovoljno slični virusu SARS-KoV-2 da bi mogli biti direktni koreni SARS-KoV-2", rekao je Lijang na konferenciji za štampu stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije.

Međutim, Peter Ben Embarek, stručnjak SZO za bezbednost hrane, rekao je da istraživanje porekla koronavirusa za sada sugerišu na prirodni izvor, slepe miševe, mada je malo verovatno da su oni bili u Vuhanu.

"Nije bilo moguće odrediti nijednu životinjsku vrstu kao potencijalni izvor ove bolesti, a sve ukazuje na to da trenutno, a ni tokom 2019. godine, nije bilo cirkulacije ovog virusa u bilo kojoj životinjskoj vrsti u zemlji", rekao je stručnjak.

Dodao je da je izbijanje pandemije kovida 19 najverovatnije izazvano unošenjem virusa putem posrednika-domaćina, dok je izuzetno malo verovatno da je virus procurio iz laboratorije.

Prvi slučajevi koronavirusa registrovani su u decembru 2019. u Vuhanu, a epidemija se potom proširila na ceo svet.

Od koronavirusa je do danas umrlo više od 2,3 miliona ljudi širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: