Biznis Vesti
Vučić: Stiže POMOĆ i za velika preduzeća, a verovatno i još jedan MINIMALAC

Vučić: Stiže POMOĆ i za velika preduzeća, a verovatno i još jedan MINIMALAC

U novom paketu pomoći države privredi naći će se i pomoć za velika preduzeća, kao i verovatno još jedan minimalac za turističke radnike, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, dodajući da će novi paket pomoći privredi biti predstavljen narednih dana, u četvrtak ili petak.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Aleksandra Vucic kzs Foto: Rade Prelić / Tanjug
Aleksandra Vucic kzs

Kako je naveo, molio je Vladu i ministra finansija da pored ostale pomoći u paketu budu i velika preduzeća, osim banaka i finansijskih insitucija.

"Verujem da će oni to i usvojiti", rekao je Vučić.

Kako je prethodno najavljeno, mikro, mala i srednja preduzeća dobiće tri puta po polovinu minimalne zarade što je ukupno po 48.000 dinara.

Takođe, penzionerima će biti isplaćeno po 110 evra, a ostalim građanima po 60.

Ukupna pomoć 700 milijardi dinara

Podsetimo, ukupna pomoć države privredi i građanima od početka krize izazvane pandemijom kovida 19 iznosi 700 milijardi dinara, odnosno šest milijardi evra. To je oko 12,7 odsto našeg bruto domaćeg proizvoda.

Prvi paket mera bio je vredan 5,1 milijardu evra i podrazumevao je isplatu pomoći u visini tri minimalne zarade za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća u privatnom sektoru, odnosno subvencije 50 odsto minimalne zarade za tri meseca velikim preduzećima, čiji zaposleni su poslati na prinudni odmor, zbog smanjenog obima poslovanja ili potpune obustave rada.

Svim preduzetnicima, paušalcima, malim preduzećima, država je uplatila tri minimalne zarade za svakog zaposlenog, odnosno nešto više od 90.000 dinara ili oko 750 evra.