09. februar  2021. 07.18  →  07.20 | Izvor: Tanjug

Grčka i Izrael olakšavaju putovanja za vakcinisane osobe; Za ulazak u Britaniju obavezan karantin i dva testa

ATINA -

Grčka i Izrael potpisali su sporazum o ublažavanju ograničenja putovanja u Grčku za Izraelce koji imaju dokaz o vakcinaciji protiv kovida 19, što je potez Atine koji najavljuje korišćenje potvrde o imunizaciji ovoj zemlji kojom bi oživela svoj turistički sektor, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je grčki premijer Kirijakos Micotakis pokrenuo ideju o uvođenju standardizovanih sertifikata koji pokazuju da su putnici dobili imunizaciju na Kovid 19 kao sredstvo za otvaranje međunarodnih putovanja tokom letnje sezone.

grcka, granica

„Moramo olakšati putovanja onima koji poseduju dokaze o vakcinaciji i to je ono što dogovaramo danas sa Izraelom", rekao je Micotakis u ponedeljak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom u Jerusalimu.

Grčki premijer je poručio da bi izraelska brza kampanja imunizacije i današnji sporazum mogli da ukažu na put ka sličnim sporazumima sa drugim zemljama kasnije, što bi omogućilo turistima posetu zemlji bez dodatnih ograničenja.

Izrael je svetski lider u vakcinaciji, jer je više od trećine stanovništva primilo vakcinu Fajzer i Bajontek, a turizam koji u Grčkoj čini oko petine ukupne ekonomije i zapošljava svakog petog radnika, doneo je samo četiri milijarde evra prošle godine u odnosu na 18 milijardi u 2019. godini, prenosi agencija.

Za ulazak u Britaniju obavezan karantin i dva testa

Svako ko stiže u Veliku Britaniju od danas će morati da bude testiran na kovid-19 drugog i osmog dana po dolasku, najavio je izveštač britanskog Aj-Ti-Vi (ITV) bez pozivanja na izvore, prenosi Rojters.

„Da li razumete da će vlada u utorak objaviti da će SVI putnici koji stignu u Britaniju morati da budu testirani na kovid drugog i osmog dana nakon što dođu i to ne samo oni koji stižu iz zemalja u crvenoj zoni i idu u hotelski karantin, već i oni koji se izoluju kod kuće ", napisao je na Tviteru Pol Brend, izveštač Aj-Ti-Vi.

Vlada Velike Britanije je ranije saopštila da će britanski državljani, koji stižu iz zemalja sa kriznom situacijom vezanom za korona virus, od 15. februara biti smešteni u desetodnevni hotelski karantin.

To će se odnositi na putnike iz zemalja sa „crvene liste", kao što su Južna Afrika i latinoameričke države.